Zatvorene Zimske olimpijske igre mladih Lillehammer 2016.

Zatvorene Zimske olimpijske igre mladih Lillehammer 2016.

Olimpijski plamen II. Zimskih olimpijskih igara mladih (ZOIM) u Lillehammeru ugašen je nakon deset dana natjecanja 21. veljače 2016. godine. Svečanost zatvaranja održana je, kao i prije četiri godine u Innsbrucku, u opuštenoj atmosferi i bez formalnosti uobičajenih za olimpijske igre.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach na samom se početku svečanosti pridružio sportašima u dvorani. Uskoro su na pozornicu izašli stjegonoše sa zastavama svojih zemalja. Hrvatski stijeg nosio je alpski skijaš Samuel Kolega koji je zauzevši četvrto mjesto u slalomu ostvario najbolji rezultat među hrvatskim sportašima na zimskim olimpijskim igrama mladih do sada.

Bach nije održao govor već se s ruba pozornice obratio sportašima, pratećim osobama i volonterima.

Siguran sam da ćete se složiti kako smo proveli sjajnih deset dana u Lillehammeru, a sada ste, pretpostavljam, spremni za tulum. No prije toga, želim se zahvaliti našim divnim domaćinima – rekao je Bach.

Nakon što su Igre zatvorene Olimpijska je zastava predana Danielu Brelazu, gradonačelniku Lausanne koja će 2020. godine ugostiti ZOIM.

Hrvatsku su na Igrama predstavljali alpski skijaši Lana Zbašnik i Samuel Kolega, biatlonac Mislav Petrović, monobobistica Karla Šola, skijaški trkači Gabrijela Skender i Jakov Hladika, snowboarder Tino Stojak. Najuspješniji među njima bili su Samuel Kolega s četvrtim mjestom u slalomu i petim u veleslalomu, Lana Zbašnik, 12. u veleslalomu, te Gabrijela Skender, 12. u sprintu klasičnom tehnikom.

HOO i partneri pokreću projekt SUCCESS

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) domaćin je predprojektnog sastanka projekta SUCCESS koji se održava 22. i 23. veljače u Zagrebu. Puni naziv projekta je “Strengthening good governance in the European sport community by providing women with necessary competencies in order to support gender balance and equality in decision-making in sport structures”. Radi se o projektu čiji je cilj omogućiti obrazovanje i usavršavanje kompetencija ženama u sportu kako bi bile spremne preuzeti zahtjevnije položaje u sportu. Istovremeno promiče rodnu ravnopravnost i podiže svijest o važnosti jednake zastupljenosti spolova među članovima upravnih odbora i djelatnicima na vodećim pozicijama u sportu. Provodi se od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. godine.

HOO je vodeći partner u projektu i jedini nacionalni olimpijski odbor koji je u 2015. godini dobio potporu iz programa Erasmus+: Sport. Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Usmjeren je na jačanje znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Projektni partneri HOO-a su nacionalni olimpijski odbori Francuske, Italije, Litve i Slovačke.

Jedna od ključnih projektnih aktivnosti SUCCESS-a je osposobljavanje žena na područja sportskog upravljanja koje će potaknuti stvaranje europskog društva znanja budućih liderica u sportu, a izravno će utjecati na bolje upravljanje sportskim organizacijama. Istodobno će doprinijeti i općem europskom cilju postizanja pune rodne ravnopravnosti u upravljačkim tijelima i na mjestima odlučivanja u sportskim organizacijama do 2020. godine – pojasnila je Alma Papić, koordinatorica za fondove i programe EU u HOO-u. Inače, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 38 posto europskih sportskih federacija nema uopće žena u svojim upravljačkim tijelima, a na čelu samo dviju federacija su žene.

Da SUCCESS u Hrvatskoj ima podršku svih ključnih partnera potvrdile su na današnjem sastanku Marija Crnković, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ana Nahod Ohnjec iz Agencija za mobilnost i programe EU. Istaknimo i to da je HOO dobio pozivnicu Europske komisije za predstavljanje projekta SUCCESS na Erasmus+ Infodanu u Bruxellesu.

HOO/ Fotografija: YIS/IOC

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest