7 dana na 4 rijeke: Dužnosnici Grada i Županije pokazali koliko poštuju starca od 130 godina

7 dana na 4 rijeke: Dužnosnici Grada i Županije pokazali koliko
poštuju starca od 130 godina

Gimnastika je prošli tjedan bila središnji sportski događaj u gradu Karlovcu. Svečanom sjednicom u Gradskom kazalištu Zorin dom i predstavljanjem knjige “Karlovačka gimnastika 2005. – 2015”, autora Ratka Vukovića, Gimnastički klub Sokol Karlovac obilježio je 130-tu obljetnicu djelovanja. U novoj knjizi o KA-gimnastici spomenuti su najvažniji događaji u zadnjih 10 godina GK Sokol s naglaskom na rezultate koji se opisuju na 200-injak stranica, ilustrirano s oko 250 fotografija, faksimila i isječaka iz novina, te s oko 400 imena koja se spominju u knjizi. Druženje je nastavljeno u Sokolskom domu gdje je prikazana foto-izložba s najvažnijih događaja u povijesti tog kluba. U znanje i vještinu generacija gimnastičarki i gimnastičara moglo se uvjeriti dan poslije kad je uslijedio nastavak obilježavanja 130-te obljetnice tradicionalnom gimnastičkom akademijom u Sokolskom domu.

Predsjednik HGS-a Stevo Tkalčec najistaknutiji gost

Sjednici je, pored bivših i sadašnjih gimnastičara, trenera i gimnastičkih djelatnika, gostiju iz drugih gimnastičkih klubova te brojnih prijatelja gimnastike, prisustvovao i predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec koji je u ime HGS-a domaćinu uručio plaketu. Zapravo, on je bio jedina zvijezda, visoki dužnosnik nazočan obljetnici. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić je izostanak opravdao, ali se ne možemo oteti dojmu da nitko iz gradske i županijske uprave nije našao za potrebnim prisustvovati ovom važnom sportskom događaju, bez obzira što su tijekom proteklih godina gradski i županijski čelnici imali sluha za gimnastiku. Gradski medij je na svom portalu dao veći značaj malonogometnom turniru gradskih tvrtki nego 130-oj obljetnici sokolstva i gimnastike u Karlovcu? Možda to ne bi bilo potrebno ni za spomenuti da nismo na jednoj fotografiji vidjeli predsjednika Gradskog vijeća Damira Mandića koji se ponosno kočoperi s pobjedničkom momčadi. Bez omalovažavanja tog turnira ali veća čast i ponos bila bi da je došao na svečanost gimnastičara. Nažalost nije on jedini lokalni dužnosnik koji je izostao s gimnastičke svečanosti. Tamo nisu viđeni zamjenica i zamjenik karlovačkog gradonačelnika, Marina Kolaković i Dubravko Delića, kojih inače često viđamo na raznim događanjima u gradu. Nije viđena ni pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić. Rečičancu Josipu Šafaru i Dugorešanu Ivanu Banjavčiću je možda previše dvaput, prije i poslije podne, putovati u Karlovac?! Ali zato se predsjednik KŠZ i ZŠKŽ Želimir Feitl pokazao kao prvi gospodin. U nemogućnosti prisustvovanja poslao je pozdravni telegram koji je pročitan a nazočni su ga pozdravili iskrenim pljeskom.

Konačno, oni koji nisu došli nisu ni bitni jer svečanost zbog njihova nedolaska nije patila, ali bi bio red znati izabrati i procijeniti što su prioriteti jer toga dana nije bilo važnijeg društvenog događaja u gradu. A da su ipak trebali biti nazočni i tako pokazati više poštovanja prema starcu od 130 godina potkrijepit ćemo argumentima – kratkom poviješću karlovačke gimnastike.

Biti Sokolaš je prestiž i znak domoljublja

Sto i trideset godina kontinuiranim bavljenjem sporta nije mala stvar. Zaplovimo na trenutak u prošlost kada je Pokupski sokol bio u središtu života Karlovčana. Vrijeme je to promicanja tjelovježbe kao zdravog načina života. U nedjelju 5. srpnja 1885. godine održana je osnivačka skupština Pokupskog sokola. U početku su članovi društva bili predstavnici viših građanskih slojeva, ali su im se ubrzo pridružili mladi obrtnici, trgovci i srednjoškolci. Prvi predsjednik bio je dr. Ljudevita Harazima.

Kao primjer domoljublja možemo spomenuti jedan događaj na putu predstavnika Pokupskog sokola među kojima su bili dr. Božo Vinković, Ivan Kovačić, dr. Ivo Badovinac, Mijo Blašković i drugi, a koji su 1903. pratili slet Sokolaša u ukrajinskom gradu Lavovu. U Budimpešti ih je zaustavila i pritvorila mađarska policija zbog, zamislite, pjevanja hrvatskih pjesama.

Veliki trag na rad društva ostavio je dr. Božo Vinković koji je bio podstarješina Saveza hrvatskih sokolskih društava i vrlo aktivni dužnosnik karlovačkog Pokupskog sokola. Upravo zbog svoje svestranosti i iznimne aktivnosti Vinković je u dva navrata izabran za gradonačelnika Karlovca (1910. i 1920.). Zanimljiv je događaj dolazak Dragutina i Ruže Kubiček iz Češke, zatim slet 1923. godine na kojem je nastupao i Leon Štukej, jedan od najboljih slovenskih gimnastičara svih vremena. Velika javna vježba Hrvatskog sokola održana je 1923. pod ravnanjem Vladimira Bogovića na kojoj je bilo oko 3.000 gledatelja. Gradnja Sokolskog doma u Karlovcu je svečanim otvaranjem završena 15. srpnja 1934. godine.

Cijeli niz događaja i osoba slijedio je razvoj karlovačke gimnastike, mnogi su bili istaknuti dužnosnici, poput Zdenka Blaškovića na EP-u 1957. godine. Iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina razvoju gimnastike u Karlovcu doprinosili su: Ema Nalić, Marijan Cvetković, Boris Capan, Jasmina Pajk, Vlatko Bobinac, Vesna Arbanas, Tatjana Sučević… Treneri: Ivan Belina, Davorin Magdića, Mihajlo Prezelj, Franca Blašković i Katica Horvatić.

Gimnastika i novija hrvatska povijest

Niz događaja i povijesnih osoba vodi nas i do novije hrvatske povijesti. Početak Domovinskog rata, velikosrpska agresija na Hrvatsku i napad na Karlovac 1991. godine, na kratko zaustavljaju rad kluba. Članovi Sokola stupaju među prvima u obranu svog grada. Brojne obrambene zadaće obnašali su savjesno i odgovorno, odlučno i učinkovito. Godine 1994. obnavlja se rad društva treniranjem u raznim prostorima kako bi se sačuvala djeca od izravnih pogodaka kojima je neprijatelj razarao i sokolsku dvoranu. Na Izbornoj skupštini 7. svibnja 1994. godine izabrano je novo vodstvo: Franca Blašković, Vlatko Bobinac, Boris Capan, Katica Horvatić, Zoran Jurjević, za tajnika Ivan Belina i Željko Šančić za predsjednika.

Prvim sportskim uspjesima kluba doprinosi Marijan Šančić kojeg kasnije nastavlja mlađa ženska generacija predvođena Marijom Štedul i Lolom Borovček. Za trenera dolazi Ratko Vuković koji postupno nasljeđuje dugogodišnjeg vrsnog trenera Ivana Belinu. Stasaju novi vježbači koji paralelno preuzimaju i druge zadaće: Jurica Suhin, Darija Herak, Vinka Suhin, Antonija Golubić, Antonio Čališ…

Danas su profesionalni treneri Marijan Šančić i Robertina Kućan uz potporu brojnih honorarnih trenera (Katica Horvatić, Andreja Ledić, Ivan i Lucija Šimunović, Krunoslav Smolčić, Mihovil Zubčić, Ivana Starešinčić), a slijede ih sadašnji vježbači koji svladavaju prve trenerske i sudačke korake. Stručni rad donio je zapažene rezultate. Brojni su sportski uspjesi koje osvajaju Petra Furač, Korina i Lara Belokleić, Lovro Čorak i drugi. Od novijih je Petra Furač koja je u ožujku 2012. kao članica juniorske reprezentacije Hrvatske nastupila u Beču (Austrija), a iste te godine u svibnju mjesecu je nastupila na EP-u u Briselu (Belgija). Velik talent potvrdila i 2014. godine u Sofiji (Bugarska) kao članica reprezentacije nastupivši na seniorskom EP-u gdje je odlično odvježbala preskok i gredu.

U GK Sokolu djeluje niz stručnih djelatnika obnašajući razne sudačke i organizacijske dužnosti. Imali su potpredsjednika HGS-a u dva mandata, izbornika reprezentacije, predsjednika Tehničkog odbora, vrhovnog suca… Članovi KA-sokola bili su članovi i šefovi hrvatskog izaslanstva na brojnim međunarodnim priredbama poput EP-a u Ljubljani i Svjetskom gimnastičkom kongresu u Ženevi. Međunarodni i nacionalni suci jesu: Ratko Vuković, Anamarija Palijan, Darija Herak i Jurica Suhin. U nekoliko navrata ženski dio kluba proglašavan je za najbolji ženski kolektiv u Karlovcu, a Marija Štedul za najbolju sportašicu grada.

GK Sokol Karlovac je bio domaćin PH 2003. godine, završnice Kupa 2005. i 2006. godine i višebojskog PH 2007. godine. Održali su niz kampova za natjecatelje, seminara za trenere i suce. Kontinuirano rade na edukaciji mladih trenera i sudaca iz redova bivših vježbača.

Ističu 120-tu obljetnicu koju su obilježili organizacijom čak četiri natjecanja najviše državne razine: pojedinačno i višebojsko PH, završnica Kupa Hrvatske (B i C program) – sve to u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Akreditirano je bilo ukupno 536 sudionika. Pored velikog broja sudionika natjecanje je karakterizirala i izuzetno dobra medijska podrška.

Klub je bio nositelj i koordinator Regije Zapad. Posebno su ponosni na sudjelovanje i doprinos u iniciranju i realiziranju Olimpijskog festivala dječjih vrtića koji su postupno organizacijski preuzele sportske zajednice. GK Sokol Karlovac sustavno radi na usmjeravanju djece i mladeži u sport od najranije vrtićke dobi.

Organizirana su i dva državna prvenstva osnovnih škola na Dubovcu i Grabriku, a osnovne škole iz Karlovca “Dragojla Jarnević” i “Braća Seljan” osvajači su najboljih državnih rezultata. Suradnja sa školama rezultirala je i još jednim zajedničkim uspjehom kada su 2013. godine gimnastičarke OŠ Dubovac ostvarile iznimnu pobjedu u Rijeci i postale državne prvakinje.

Ponosni su i na organizaciju Ljetnog gimnastičkog kampa u Selcu. Organizaciju tog kampa, u suradnji s djelatnicima Hostela Selce dignuli su do razine kada s ponosom mogu reći da je to jedan od najvećih ljetnih gimnastičkih kampova u središnjem dijelu Jugoistočne Europe.

Za kraj ove predblagdanske kolumne želim čestit i blagoslovljen Božić svim sportašima, prijateljima čitateljima našeg portala, a naročito vjernim čitateljima mojih kolumni. Sretno!

POKROVITELJ KOLUMNE

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest