Slunjani neće morati ponovo na izbore – HDZ-ov proračun usvojen jer je ruke (opet) dignuo i SDP

Slunjani neće morati na prijevremene izbore, Grad je dobio proračun za 2016.

Baš kao i lani, iako su za prvog pokušaja usvajanja proračuna bili protiv, u drugom je SDP podržao HDZ-ov prijedlog, pa je usvojen proračun za 2016. u iznosu od 26,2 milijuna kuna.

Za takav je prijedlog ruke diglo 9 vijećnika, HDZ-ovih, ABH-HSS-ovih i SDP-ovih, dok su 4 s Nezavisne liste Proljeće bili protiv.

Prihodi sve manji

U raspravi koja je usvojanju prethodila, Ivica Barić (Proljeće) primjetio je kako prihodi padaju pa se neki redovni izdaci, poput javne rasvjete i javnih površina, namjeravaju financirati iz prenesenih viškova, umjesto da se ta sredstva koriste za razvoj.

– Nerealno je to posloženo, ne oslanjamo se na stvari koje sami moramo napraviti. Iste troškove imamo, povećavamo čak neke rashode, a prihodi se sve više smanjuju. U tom dijelu ne radimo ništa, to je preživljavanje. Ne volim letargiju inače, pogotovo u ovom dijelu gdje se očito centralna država sve manje brine za lokalnu samoupravu i ovim načinom je jednostavno prisiljava na određene reforme, rezove, a mi to na žalost ne radimo. Bit ću protiv jer mi moramo napraviti nekakve korake ka reformama i uštedama, a mi to ne radimo, jednostavno očekujemo da će prihodi i dalje ići kako jesu, fiktivno ih povećavamo. Prihodi se neće realizirati, moramo se okrenuti rashodovnoj strani i raditi reforme, rekao je Barić, napomenuvši da mu ne vrijedi davati amandmane “jer tko će ih izglasati?”

Pomaže višak iz prošlih godina

Odgovarajući mu, gradonačelnik Jure Katić je rekao da proračun odražava mogućnosti i stvarnost kakvi jesu. Pomoći će preneseni viškovi iz prošlih godina, na čijem je postojanju zahvalan prethodnicima, Ivanu Bogoviću (HDZ) i Željku Renduliću (nezavisni).

– Ima i viškova, nešto ćemo raditi, projekte koje smo planirali ćemo ispoštovati. Nitko se neće pojaviti i reći da mu je Grad Slunj ostao dužan jer nismo planirali ono što nije moguće. Istina, prihodi padaju, ali snalazimo se na sve načine. Što će se događati u narednom vremenu, ne znam. Da li će biti ukidanja nekih stavki, za sada ne znamo. Kad stanemo, onda ćemo reći: “Više ne možemo imati DVD u ovom obliku, Pučko, Vrtić”.

Sanacijski proračun

Za sada Grad pokriva svojim proračunom ono što je planirano. Ovaj je proračun više sanacijski, nego razvojni, ali zahvaljujući viškovima iz prethodnih godina, mi se trenutno snalazimo time, odgovorio je Katić, zatraživši od vijećnika da podrže predloženi proračun.

Za njegovo usvajanje potrebna je apsolutna većina vijećnika, njih 8, a ovaj put ruke ih je diglo 9 i tako spriječilo mogućnost održavanja izvanrednih izbora zbog nedonošenja proračuna.

U prvom pokušaju, tri tjedna prije, identičan prijedlog podržalo je nedovoljnih sedam vijećnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest