7 dana na 4 rijeke: Mladi sportaši za koje vjerujemo da će obilježiti i 2016. godinu

7 dana na 4 rijeke: Mladi sportaši za koje vjerujemo da će
obilježiti i 2016. godinu

Umjesto osvrta na rezultate karlovačkih sportaša u 2015. godini, a što ću vjerojatno komentirati u jednoj od kolumni na početku nove godine, na kraju je ipak presudilo da zadnju kolumnu u godini posvetim prosinačkim uspjesima najmlađih karlovačkih sportaša za koje vjerujemo da će još više obilježiti nadolazeću 2016. godinu. Dakle, poklanjam je mladima s kojima se nerijetko zaklinjemo kako na njima svijet ostaje. E sad…? Drugo je pitanje koliko se uopće ulaže u mlade sportaše, kakve imaju uvjete za brži napredak i slično. Da bi se konačno prešlo s riječi na djela! Ali, rekli smo da oko blagdana nećemo špinčiti. Zato nam preostaje cijela 2016. godina…

Koristim prigodu da svima u 2016. godini poželim dobro zdravlje i sreću, a sportašima bolje i još veće uspjehe… Sve što bi si svatko sam poželjeti htio. Živjeli!

Kolumnu o mladim sportašima započinjem s jednim nadasve vrijednim uspjehom dječaka koji je osvojio srca mnogih, ne samo u Karlovcu i Duga Resi odakle dolazi, već i diljem Lijepe Naše.

MATEO HOLJEVAC

Podsjećam da je nedavno Mateo Holjevac, mladi dugoreški judaš s down sindromom, osvojio 3. mjesto na natjecanju Special Olympics Russia u St.Petersburgu. Nastupio je u konkurenciji dječaka u dobi od 12 do 16 godina i 38 kg. Ujedno je on i prvi natjecatelj s down sindromom koji je na tom velikom natjecanju predstavljao ne samo svoj klub, Judo klub Duga Resa, već i Hrvatsku.

– Želimo zahvaliti svima koji su svojom potporom osigurali Mateov odlazak na ovako veliko natjecanje. Treneru koji ga je pripremao, team menageru koji je svakodnevno kontaktirao s organizatorima u Rusiji i osigurao svu potrebnu dokumentaciju, svima koji su svojim donacijama pomogli. Također zavaljujemo i medijima koji su korektno pisali o tom događaju – ističe Davor Vrbanić, predsjednik Judo kluba Duga Resa.

I toga ima – prvi put da se netko sjetio zahvaliti i medijima koji su pisali o tom događaju!

KARLIĆI

U organizaciji portala Dječji nogomet, u Zagrebu i Jastrebarskom, održan je međunarodni dječji turnir u malom nogometu, DN Super kup 2015. na kojem su nastupile momčadi iz 3 države – Hrvatske, Slovenije i BiH, a među njima i selekcije NK Karlovac 1919 i NK Ilovac. Najuspješniji su bili “Karlići” Karlovca koji su u kategoriji dječaka (2008. godište) osvojili 2. mjesto. Vrlo uspješne selekcije oba karlovačka kluba bile su u kategoriji 2007. godišta. Prvo su prošle skupinu, u četvrtfinalu je Karlovac 1919 bio bolji od Varteksa nakon izvođenja penala, a Ilovčani su sa 1:0 svladali slovensku momčad Šobec Lesce. U polufinalu je Karlovac 1919 poražen od Župe Dubrovačke, a Ilovac od Zmajeva pa su se dvije karlovačke ekipe susrele u utakmici za 3. mjesto. Susret je u regularnom vremenu završen neriješeno 1:1, a u izvođenju udarca s najstrože točke uspješniji su bili dječaci kluba sa sjedištem na desnoj obali rijeke Korane.

TOMISLAV ŠPRUK i DAVID VOJAK

Mladi prvotimci HRK Karlovac, Tomislav Špruk i David Vojak, na kontrolnom su okupljanju kadetske reprezentacije Hrvatske, a što su osigurali dobrim igrama za svoj klub u Premijer ligi. Izbornik Luka Panza na okupljanje je pozvao 21 igrača iz 11 klubova. Mini pripreme trajat će do 30. prosinca u Sesvetama. U stručnom stožeru ove selekcije već duže vrijeme su trener vratara Ivan – Musa Pavlaković i tehniko Stipe Smojver.

ŠEPAC, JANJANIN, PALAJSA, NOVKOVIĆ i KORAČ

Pet mladih igračica Rukometne škole Karlovac dobilo je nedavno poziv za pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske koje se u ovoj fazi odvijaju po regionalnim središtima. Riječ je o djevojčicama rođenim 2002. godine. Poziv za pripreme dobile su: srednji vanjski Paula Šepac, desni vanjski Marta Janjanin, lijevi vanjski Marija Palajsa, lijevo krilo Sara Novković i kružna napadačica Lora Korač. Njihov trener je Dražen Keča.

HRVOJEVIĆ, LJUBIĆ, CVITANOVIĆ i JANJANIN

Vedran Ćurak, izbornik mlađekadetske hrvatske rukometne reprezentacije pozvao je na pripreme u Dugo Selo (2.1.- 9.1. 2016) igrače HRK Karlovca Leona Hrvojevića, Antonia Ljubića i Ivana Cvitanovića, a kao rezervu i Mihaela Janjanina. Ovo je, prije svega, priznanje za mlade karlovačke rukometaše, ali i za RŠK Karlovac u kojem su započeli svoju rukometnu abecedu i HRK Karlovac u čijem dresu danas igraju. Priznanje dakako zaslužuju i njihovi treneri, Tanja Rašić i Danijel Grbačić.

GRČIĆ, MARKOVIĆ i DUJMIĆ

Rukometaši RŠK Karlovac (2004./2005. godišta) pobjednici su 17. Božičnog turnira u Poreču. Nastupila je 61 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i BiH, sveukupno 750 rukometašica i rukometaša, a odigrano je više od 150 utakmica. U konkurenciji dječaka 2004./2005. godište 1. mjesto zauzeli su igrači karlovačke Rukometne škole. Za najboljeg igrača proglašen je Ivano Grčić (Karlovac), vratara Ivano Marković (Karlovac) a trenera Denis Karić (Karlovac), dok su u najbolju sedmorku turnira izabrana dva igrača RŠK Karlovac, vratar Ivano Marković i kružni napadač Bruno Dujmić. “Đanijeve bebe” uspješne su bile još i u Varaždinu gdje su osvojile 3. mjesto.

LARA FABAC i ANAMARIJA BANJAC

Najmlađi članovi Mačevalačkog kluba Karlovac nastupili su u 3. kolu Lige mali floret. Najbolja je bila Lara Fabac koja je u konkurenciji 30 natjecatelja, dječaka i djevojčica do 13 godina, nakon 7 uzastopnih pobjeda osvojila 3. mjesto. U ukupnom poretku Lige je također na 3. mjestu.

Na 34. Cvetkovom memorijalu, međunarodnom mačevalačkom turniru u Ljubljani, s uspjehom je nastupila ekipa karlovačkih mačevalaca osiguravši 2 zlata i dvije bronce i to u konkurenciji natjecatelja iz čak 7 država: Italije, Austrije, Slovenije, Katara, Bugarske, Srbije i Hrvatske. Zlatnu medalju, 1. mjesto, osvojila je Lara Fabac (kategorija djevojčica do 12 godina) i Anamarija Banjac (kategorija kadetkinja). Obje su do medalje došle ostvarivši po 8 pobjeda. Četvero mladih karlovačkih natjecatelja na ovom natjecanju ostvarilo je omjer od čak 35 pobjeda i samo 3 poraza. Mačevalački klub Karlovac ovime potvrdio da je najbolji i najuspješniji hrvatski klub ovog natjecanja.

KARLO i BRUNO GOJAK

Juniori OK Karlovac plasirali su se u završnicu odbojkaškog juniorskog prvenstva Hrvatske. Ekipa koju najvećim dijelom čine igrači koji su i među prvotimcima seniorskog prvoligaškog sastava prošla je kroz kvalifikacijsku skupinu regije Centar s 5 sjajnih pobjeda i bez izgubljenog seta. Karlo Gojak je dobio nagradu za najboljeg igrača turnira, dok je Bruno Gojak proglašen za najboljeg obrambenog igrača.

BEJZBOL U OSNOVNIM ŠKOLAMA

U dvorani kraj Korane održano je 3. kolo školske baseball/beeball lige na kojoj je nastupilo 6 muških i 4 ženske ekipe. Najuspješnija na ovom turniru bila je momčad OŠ Grabrik koju je vodio Danijel Resanović, dok je kod djevojčica najbolja bila ekipa OŠ Švarča koju je vodio trener seniora Branko Nenadić. Liga se nastavlja 16. siječnja, a postoji mogućnost da će se već u 4. kolu uključiti i ekipe sisačkih osnovnih škola.

To je u skladu s našim planom da se formira zajednička školska liga za škole iz Karlovca, Siska i Zagreba, koji također već ima svoju ligu – rekao je Kruno Karin, alfa i omega karlovačkog bejzbola.

Dvije ekipe limača BK Olimpija 83 nastupile su na međunarodnom turniru u dvoranskom bejzbolu u Ljubljani. Iskusnija ekipa karlovačkih bejzbolaša osvojila je 1. mjesto u svojoj skupini te se plasirala u polufinale turnira, dok je druga mlađa ekipa, sačinjena od početnika koji treniraju tek mjesec dana nije uspjela proći skupinu, ali je na kraju pružila solidan otpor iskusnijim suparnicima.

Pod vodstvom trenera Alena Lavrinca i Dine Boguta u Ljubljani su nastupili: Benjamin Paulić, Dag Resanović, Fran Blažević, Ron Karin, Kevin Volarić, Ivan Popović, Noa Pušić, Leon Horvatić, Lovre Kolega, Andrej Kolega, Robert Blažević, Kristijan Šimunić, Duje Papić, Perun Vinski, Žan Čović, Roko Matulić, Bartol Bosanac, Nol Scheltus, Sven Gvozdić, Alan Miljak, Lovro Matešić, Filip Brgan i Leon Durmi.

LOVRO FURJANIĆ

U Centru za mlade Grabrik održan je finalni susret za prvaka Hrvatske u tradicionalnoj azijskoj misaonoj igri Go, na kojem je naslov prvaka Hrvatske obranio mladi i talentirani Karlovčanin Lovro Furjanić koji ima status 3. dan. On je u finalu svladao višestrukog prvaka države i dvostrukog prvaka Europe Zorana Mutabžiju iz Zagreba (5. dan) sa 2:0 u partijama. U Gou se igrači kategoriziraju počevši od statusa 25. kyu pa potom prema niže do statusa 1. kyu, nakon čega slijedi 1. dan, a najviša kategorija je 7. dan.

POKROVITELJ KOLUMNE

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest