Događaji godine vol.2: Preživjeli smo epidemiju lažnjaka, prodali hotel – ruglo i dobili kino

Događaji godine vol.2: Preživjeli smo epidemiju lažnjaka, prodali
hotel – ruglo i dobili kino

Nastavljamo s pregledom događaja godine u drugoj polovici 2012.

SRPANJ

3. – Karlovčanke Marija Androšević i Ivana Jakin ušle u posljednjih šest na izboru za najljepšu Hrvaticu, a Ivana Jakin osvojila i titulu Miss fotogeničnosti.

6. – Lažne diplome ponovno u prvom planu! Ostavku podnio direktor Hrvatskog radio Karlovca Marijan Stavljenić, a u aferi lažiranja korak dalje otišao je komunalni redar Marijan Brnardić koji je priložio lažnu diplomu iako za njegovu dužnost uopće nije bila potrebna.

– Šest organizacija, tvrtki i ustanova iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske i Latvije u naredne dvije godine provodit će zajednički projekt “Praksom do uspjeha”. Projekt koji je osmislila Turistička zajednica grada Karlovca EU financira sa 101.000 eura.

9. – U prepunom Šancu otvoren 15. Međunarodni festival folklora. Gosti Karlovca su folkloraši iz Meksika, Egipta, Poljske, Rumunjske i Cipra.

10. – Prvi veliki projekt uređenja karlovačke povijesne utvrde – u organizaciji Eko Pana, a uz podršku Ministarstva kulture, Nacionalne udruge za fortifikacije i Turističke zajednice grada Karlovca, u tijeku je međunarodni volonterski kamp na kojem mladi iz cijelog svijeta obnavljaju bastion Svetog Josipa i Bosanski magazin.

– Američka humanitarka Linda Benda dobila Medalju gradonačelnika za veliku pomoć koju je Karlovcu pružala tijekom Domovinskog rata.

12. – Veliki požar zahvatio proizvodne pogone tvrtke RIPS Salopek.

13. – 433. rođendan grada, Karlovčani i njihovi gosti proslavili tradicionalnim Rođendanskim balom u srcu Zvijezde. Nakon što su 433 para zaplesala valcer, krenula je zabava za mlade uz rock koncert Psihomodo Popa.

– Godišnje nagrade grada Karlovca dobili su slavni slikar, akademik Josip Vaništa i dugogodišnji karlovački novinar i publicist Nino Perić. Plaketa Grada Karlovca dodijeljena je Katici Rade, Ratku Pogačiću, Mladenu Kuki, Branki Podvorac, Dubravki Kocanjer i Anici Jurić-Šimunčić.

18. – Nakon jednomjesečne suše, vodostaj Kupe pao na iznimno niskih -75. U centru grada rijeka se može prehodati samo sa zavrnutim nogavicama.

– U Karlovcu počelo snimanje filma o vukovarskom branitelju i heroju, Francuzu Jeanu-Michelu Nicolieru, koji se borio i na kupskom ratištu.

20. – U iznimno sadržajnom karlovačkom ljetu izdvaja se i Etno jazz festival, koji od 20. do 22. srpnja donosi koncerte vrsnih jazz glazbenika iz Hrvatske, SAD-a, Švedske i Italije.

24. – Zanimljivo poslovanje tvrtke Vodovod i kanalizacija. Otpušteno 10 radnika i za otpremnine potrošeno 2 milijuna kuna, a potom zaposleno devet novih radnika, među njima i sin dogradonačelnice i predsjednice HSS-a Marine Kolaković

KOLOVOZ

6. – U bolnicama u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu i Gospiću počeo pilot-projekt Ministarstva zdravstva “E-lista”, koji bi trebao smanjiti višemjesečna čekanja na specijalističke preglede u hrvatskim zdravstvenim ustanovama.

9. – Karlovac i Rijeka prvi hrvatski gradovi s poslovnim studijem u okviru europskog sveučilišta Alma Mater Europaea.

18. – Na iskustvima karlovačke Hitne pomoći nastao novi priručnik namijenjen vozačima Službe hitne pomoći u Hrvatskoj.

22. – Toplotni udar u Hrvatskoj, u Karlovcu +39 u hladu, na suncu pravi pakao.

– Zbog požara na području Saborskog zatvorena pruga Zagreb-Split.

24. – Počeli 26. Karlovački dani piva, koji se vraćaju izvornoj koncepciji. Otvorena velika izložba o povijesti pivarstva, glazbeni program urbaniji, a pivopije najviše veseli povratak drugih pivovara na ŠRC Korana.

27. – Grad najavljuje sufinanciranje ugradnje razdjelnika topline u stambenim zgradama, ROZP, pak, tvrdi kako je riječ o prevari potrošača, jer razdjelnici ne garantiraju uštedu.

31. – Još jedan međunarodni kulturni događaj u Karlovcu – počeo Karlovac Dance Festival, na prikazu europskog suvremenog plesa publika će moći vidjeti plesačice iz Njemačke, Engleske, Meksika, Francuske i Španjolske. Naravno, i domaće snage.

RUJAN

2. – Nakon petnaestak napada u proteklih nekoliko mjeseci, djelatnici PU karlovačke uhitili jednog od počinitelja drskih uličnih krađa zlatnog nakita. No, da nije jedini pokazala je nova krađa već istog poslijepodneva.

7. – Vrhovni sud RH odlučio kako je Mišo Hrastov kriv za događaje na koranskom mostu u rujnu 1991. godine i osudio ga na četiri godine zatvora.

11. – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta smijenio ravnatelja karlovačke Prirodoslovne škole Damira Jakšića zbog upisa 24 učenika koji nisu zadovoljavali minimalni bodovni standard. Desetak dana kasnije na udaru inspekcije naći će se iz istog razloga i Šumarsko-drvodjeljska škola i ravnatelj Robert Erdeljac.

12. – Smijenjen direktor Inkasatora Vlatko Ivka. Na dužnosti će ga zamijeniti Nikola Rogoz.

13. – Fenomenalni mladi karlovački filmaši još jednom Karlovac pretvorili u svjetsko središte kinematografije mladih. Na 5. Four River film festivalu u četiri dana prikazano 67 filmova iz 14 zemalja svijeta.

14. – Direktor propale Toplane Denis Janžetić osumnjičen za neovlaštenu potrošnju robnih rezervi, šteta iznosi dva milijuna kuna.

– Predstavljeni sve bolji turistički rezultati – u Karlovcu 13% gostiju i 15% noćenja više, a Foginovo kupalište posjetilo 38.000 kupača, mnogi iz drugih gradova pa i inozemstva

17. – Nakon 21 godine propadanja, hotel Korana na dražbi napokon prodan poduzeću Lana Commerce vlasnika Nikole Hanžela, i to za 6,32 milijuna kuna. Rušenje sablasne građevine trebalo bi se obaviti tijekom 2013. godine, a 2014. počela bi gradnja novog hotela.

19. – Interna kontrola koju je naložio gradonačelnik Jelić pronalazi sve više lažnih diploma. U Čistoći otkriveno šest vozača s nevjerodostojnim svjedodžbama, a jedan slučaj otkriven je i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca.

26. – Google Street View stigao i u Karlovac i Hrvatsku, gradom na četiri rijeke možete virtualno prošetati kroz ovu internet uslugu

28. – Dramski studio Zorin doma slavi 60 godina uspješnog postojanja, uz premijeru Shakespearove “Na Tri kralja”, koja je oduševila prepuno kazalište.

– I formalno otvoren stečaj Toplane d.o.o., radnici bez plaće šest mjeseci.

– Svoju iznimnu talentiranost, marljivost i trud mladi Karlovčani prikazuju trodnevnim festivalom “Mladi za jesen u gradu” uz mnogobrojne izložbe, rock koncerte, radionice…te uz Sajam udruga koji na karlovačkoj promenadi okuplja nekoliko tisuća posjetitelja.

29. – Na Starom gradu Dubovcu održan međunarodni Festival speleološkog filma.

LISTOPAD

3. – U aferi oko lažnih diploma javnost je možda i najviše šokiralo otkriće da se lažno predstavljala zdravstvena voditeljica i glavna medicinska sestra Dječjeg vrtića Karlovac Alenka Ban, koja nema, pokazala je istraga, višu stručnu spremu. Lažna diploma otkrivena je i u Inkasatoru, a još dvije u Čistoći.

4. – Svečano i dostojanstveno, paljenjem fenjera na gradskim ulicama i programom na Turnju, obilježena 21. obljetnica početka žestokih neprijateljskih napada na grad Karlovac.

11. – Pokrenut kulturno-edukativni projekt “Karlovački salon”, na prvom izdanju opširnije predstavljen projekt uređenja Muzeja Domovinskog rata na Turnju.

12. – Franjo Pinušić dobio Medalju gradonačelnika zbog dugogodišnjeg rada i brige za status građana na području od posebne državne skrbi u gradu Karlovcu, ali i diljem Hrvatske.

13. – Nakon niza događanja, završnom svečanom akademijom u Zorin domu obilježena 200. godišnjica rođenja naše slavne sugrađanke Dragojle Jarnević.

16. – Pravda je spora, ali dostižna. U Frankfurtu uhićena Dragica Vidnjević, Karlovčanima poznata kao “Draga pilićarka”, optužena za ratni zločin u Knez Gorici 1994. godine, kada je ubila stariji bračni par Šepac.

17. – Ne lažiraju samo domaći. Diplomu je lažirao i Heinrich Soukup, koji radi na ISPA projektu u Karlovcu, a falsificirao je diplomu Bečkog sveučilišta.

18. – Vrhunac krize u Hrvatskom radio Karlovcu. Ostali bez telefona i interneta, djelatnici bez plaće tri mjeseca, stečaj sve izgledniji.

19. – Foginovo kupalište na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku dobilo godišnju nagradu Turistički cvijet za najbolje uređeno riječno kupalište u Hrvatskoj.

21. – Chorus Carolostadien s dva srebra (u kategorijama folklorne i pop glazbe) zablistao na najvećem svjetskom natjecanju zborova u španjolskoj Calleli.

23. – Tvrtka Vodovod i kanalizacija započela radove na otvaranju dva nova vodocrpilišta.

29. – Gotovo već prežaljeni Hrvatski radio Karlovac ipak dobio novu priliku. Rebalansom proračuna osigurano pola milijuna kuna za ovu medijsku kuću.

31. – Afera nije zaobišla ni MIOŠ. Bivši ravnatelj ove škole Robert Polović i djelatnica školskog računovodstva optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti, prisvojivši svatko više od 100 tisuća školskog novca, koje je bivši ravnatelj navodno i vratio, a računovotkinja, navodno, nije.

STUDENI

3. – Sportski hit u gradu su rukometaši Karlovca – nakon deset prvoligaških kola na vodećem su mjestu prvenstvene ljestvice! Polusezonu će okončati na izvanrednoj drugoj poziciji.

5. – Jaka južina i krajnje neobično toplo vrijeme za studeni (temperature na suncu rastu i na iznad 25 stupnjeva) zadali puno muke osjetljivima i posla liječnicima. U 24 sata, Centar 112 primio čak 262 poziva.

– Čistoća tijekom godine sanirala 12 divljih deponija i prikupila čak 323 tone otpada.

6. – Napokon se nešto i gradi! Na Švarči počela izgradnja stambene zgrade sa 75 stanova.

8. – Raskol u SDP-u, napustili ga vijećnici Marija Bodrožić-Zorić i Marin Prpić. Kažu da više ne mogu braniti neradnike i karijeriste u stranci.

10. – Još jedna premijera u Zorin domu: riječ je o predstavi “Izbaci uljeza”, zajedničkom djelu karlovačkog kazališta i Aplauz Teatra iz Zagreba

14. – U Karlovcu i Hrvatskoj kriza, u Zelenilu – blagostanje. Tako su barem mnogi protumačili kupnju luksuznog pick-up terenca, vrijednog 360 tisuća kuna.

16. – Kao i cijela Hrvatska, Karlovac bučno i burno slavi oslobađanje generala.

17. – Veliko priznanje za Karlovac i naše prekrasne rijeke i parkove. Na međunarodnom turističkom sajmu u švicarskom Luganu, Karlovcu dodijeljena plaketa “Green capital of Croatia”.

25. – Kad mogu svi, zašto ne bi i oni – do raskola došlo i u HSS-u. Dogradonačelnica Kolaković veselo najavila koaliciju s HDZ-om, Stjepan Tvrdinić razočarano dao ostavku.

– Antun Milinković, profesor karlovačke Gimnazije, proglašen najboljim profesorom biologije u Hrvatskoj.

28. – Uz četiri besplatne predstave i svečani koncert Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, proslavljena 120. obljetnica Zorin doma.

– Kod Modruša u općini Josipdol pronađene kosti za koje je analiza potvrdila da pripadaju 17-godišnjoj Antoniji Bilić. Tako je razriješen jedan od najvećih prošlogodišnjih misterija u državi.

29. – Školsko vijeće Šumarske i drvodjeljske škole opet izabralo za ravnatelja Roberta Erdeljca, smijenjenog zbog neovlaštenog upisivanja učenika. Ministar očekivano odbio potvrditi odabir.

– I karlovački učitelji priključili se jednodnevnom štrajku upozorenja prosvjetara.

PROSINAC

4. – Karlovački metal bend Downcast Art uvršten na CD britanskog metal magazina Terrorizer. Uskoro stiže poziv iz Kalifornije, gdje ih na zajedničko snimanje poziva Sid Wilson iz Slipknota.

5. – Novo vrijedno ulaganje u Opću bolnicu Karlovac, otvoren novi hitni prijem, u koji je uloženo 4,5 milijuna kuna.

7. – Šest godina nakon što je golemi požar progutao staru, na Dubovcu svečano otvorena nova školska sportska dvorana, koja će nositi ime legendarnog Mihajla Prezelja – Mitile.

8. – Velika snježna mećava uz pola metra snijega gotovo blokirala svakodnevni život. Građani ogorčeni (ne)radom zimskih službi. U Vojniću pronađen smrznut 40-godišnji muškarac.

– Otvoreno kino Apolo! Nakon pet godina grad na četiri rijeke ponovno ima kino, ponajviše zahvaljujući zalaganju mladih filmaša iz Kinokluba Karlovac i tvrtke Tabopromocija.

9. – Dan za pamćenje – u 24 sata nije zabilježeno niti jedno kazneno niti prekršajno djelo!

11. – Veliki snijeg nije izdržao krov dvorane Ekonomsko-turističke škole, koja je postala neupotrebljiva, a učenici umjesto satova tjelesnog odgoja – šeću uz Koranu.

12. – Priče o postepenom izlasku iz krize i “određenim pomacima” koje jednako često spominju karlovačka HDZ-ova i državna “Kukuriku” vlast, najbolje demantiraju podaci Zavoda za zapošljavanje. U studenom je na burzi 5,1% građana više nego godinu dana ranije.

13. – Građani Šporerove u nekoliko se navrata žale na smrad u okolici Pivovare, no niti jedno mjerenje ne pronalazi onečišćenje.

14. – Počeo tradicionalni Božićni sajam, predstavlja se 47 izlagača iz Karlovca, Zagreba, Jastrebarskog, Duge Rese, Ogulina…

17. – Nakon godinu i pol napokon predstavljeni rezultati popisa stanovništva. Karlovac ima 55.705 stanovnika i deveti je hrvatski grad po broju stanovnika. U cijeloj zemlji pad broja stanovnika, a u Karlovačkoj županiji najkritičnije u Ribniku koji je spao na 475 stanovnika.

20. – Novo ime, stara priča. Gradski vijećnici odobrili novoj Toplani da podigne kredit u iznosu od čak 30 milijuna kuna. Svakog građanina tako će ova odluka koštati 5.580 kuna.

21. – Na velikom humanitarnom koncertu u Zorin domu prepunu dvoranu oduševio svjetski poznati violinistički virtuoz Stefan Milenkovich

23. – Na jubilarnoj 10. Karlovačko LIVE turneji pred 3.500 gledatelja u ŠSD Mladost nastupio Tony Cetinski. Osim Karlovca, turneja je obuhvatila Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Zadar i Varaždin.

25. – Za lijepu priču za kraj godine pobrinuli su se Matija Novak i Robert Juraić koji su nesebično i hrabro spasili Karlovčanku napadnutu od strane podivljalih pasa.

28. – Opća bolnica Karlovac dobila aparat za reanimaciju beba, donaciju Udruge roditelja nedonoščadi “Palčići”.

29. – Počelo potpisivanje peticije za slobodan odabir načina grijanja, u organizaciji novoformiranog građanskog pokreta “Neću usluge Toplane”. U dva dana prikupljeno više od tisuću potpisa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest