ROZP će tužiti AZOP, i dalje tvrde da je Toplana ukrala popis korisnika

ROZP će tužiti AZOP, i dalje tvrde da je Toplana ukrala popis
korisnika

Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP) namjerava tužiti Agenciju za zaštitu podataka (AZOP) zbog, kako tvrde u ovoj udruzi, klevete i zaštite dostojanstva i ugleda koji je organizacija stekla u borbi za zaštitu prava potrošača i poštivanje pozitivnih zakona Republika Hrvatske.

Ovo, naime, stoji u novom priopćenju predsjednika ROZP-a Željka Tomašića koji je reagirao na medijske izjave zamjenice ravnatelja AZOP-a Dubravke Dolenc koja je navela da je Gradska toplana građanima ponudila ugovore na potpisivanje no da ih oni nisu potpisali jer ih je ROZP zastrašio i dao im pogrešne instrukcije.

– AZOP je pokazao elementarno nepoznavanje svojih ovlasti i nadležnosti jer smo mi izvršili prijavu po članku Zakona o zaštiti potrošača koji kaže da se trgovcu zabranjuje davanje osobnih podataka potrošača bilo kojoj trećoj osobi bez prethodnog izričitog i pisanog odobrenja potrošača, osim ako je na to obvezan zakonom ili odlukom nadležnog tijela vlasti, kaže Tomašić. Dodaje da se u odluci Grada da Gradska toplana preuzima koncesiju, niti u jednom stavku ne navodi GT preuzima i tarifne kupce, dok je Državni inspektorat ustanovio da su podaci o potrošačima nezakonito dati na uporabu GT i zbog toga podnio prekršajnu prijavu.

– Od koga je GT dobila dozvolu za rad za nas je potpuno irelevantno, radi se tome da na osnovu ukradenih podataka slali račune potrošačima, kažu u ROZP-u.

Tvrde da je ova odluka ništetna jer pri donošenju nisu konzultirani potrošači kao savjetodavno tijelo, te “s rezignacijom odbacuju insinuaciju da je ROZP zaplašila potrošače i da zato nisu potpisani ugovori”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest