Petračić: Zbog Zakona o javnoj nabavi ništa od brze sanacije krova dvorane

Petračić: Zbog Zakona o javnoj nabavi ništa od brze sanacije krova
dvorane

Sanacija krova niti pet godina stare dvorane Ekonomsko – turističke škole mogla bi stajati oko milijun i dvjesto tisuća kuna no izgleda da bi šteta mogla biti puno veća, jer od ništa neće biti od toliko potrebne munjevite sanacije ovog objekta.

Naime, krov prokišnjava na tridesetak mjesta a pošto se kod ovog posla treba poštovati Zakon o javnoj nabavi sve bi moglo potrajati, tako da bi šteta mogla biti samo još veća. Na ovaj problem ukazuje inžinjer Davor Petračić koji nam u otvorenom pismu govori o čemu se točno radi.

– Zakon o javnoj nabavi je mastadont nerazumljivo napisan na 155 stranica i samim time sam po sebi i dosadašnjem iskustvu s mastadontskim zakonima – neupotrebljiv. Izmišljen je s pozitivnom namjerom da se spriječi korupcija ljudi koji upravljaju javnim novcem (što je ujedno i izraz totalnog nepovjerenja u te odgovorne ljude) i omogući kroz tržišno nadmetanje da se iskristalizira realna cijena koju je potrebno platiti za neku robu i uslugu i time omogući nečije nepravedno i nezakonito bogaćenje, piše Petračić te dodaje da se Zakon o javnoj nabavi pretvorio se u svoju suprotnost jer je postao sredstvo dobivanja poslova za unaprijed određene, središte dešavanja mita i korupcije, oličenje neefikasnosti provođenja, a rezultirao je užasno lošom kvalitetom pruženih usluga i isporučenih dobara jer su pobjeđivali na natječajima oni koji bi imali cijene manje od tržišnih iz čega se rađa korupcija kroz zamjenu materijala, loše izvođenje, žmirenje na količinama i kvaliteti, aneksiranje naknadnih radova i sl…

– Zazvoni mi telefon a sa druge strane ravnateljica Ekonomske škole sva izvan sebe traži od mene hitno troškovnik za sanaciju krova dvorane Ekonomske škole kako bi hitno sanirala krov od procurivanja dvorane koja je sagrađena samo prije 5 godina… I tako, drugi dan jer stvar je hitna, pregledam krov, izmjerim , izradim troškovnik i procjenim trošak zamjene pokrova dvorane na cca 1.200.000 kn. Troškovnik sadržava potpunu zamjenu neadekvatnog, loše i uz puno improvizacija postavljenog limenog sandwich pokrova. Uvjeren da će sve ići munjevitom brzinom prema zamjeni pokrova jer stvar je hitna iz jednostavnog razloga jer svaki dan nastaje sve veća šteta, a ako se sve ne izvede dovoljno brzo (a potrebno je cca 7 dana) moglo bi doći do dodatne štete na sportskom podu dvorane i to ovoga puta dodatne štete veće od 2 milijuna kuna. I sada nastupa čistokrvna groteskna i tipična hrvatska priča začinjena Zakonom o javnoj nabavi … da se spriječi korupcija, navodi.

– A što je sa većom štetom koja ne čeka i nastaje sve veća iz sata u sat, jer procuruje na više od 30 mjesta – e to Zakon o javnoj nabavi ne poznaje… Prvo se obavještava izvoditelj (Slavonski Brod) da mu posao ne valja i da ga treba otkloniti…. ali on je već davno nestao sa lica poslovne Hrvatske zbog krize, nekvalitetno obavljenih poslova, promjenjene političke garniture – ukratko zbog nestanka jasli na kojima je živio.  A gdje je nadzorni inženjer koji je sukrivac lošoj kvaliteti ? Negdje u Varaždinu…, a njega je angažiralo poduzeće koje je vodilo kompletni inženjering…. i ono je danas u velikim teškoćama jer muku muči sa isplatama plaća…. i od njega se očekuje da sanira nastalu veliku štetu uzrokovanu lošim izvoditeljem i neadekvatnim nadzorom ?

Zatim kada se ustanovi da vinovnici nisu u stanju ili ne žele popraviti svoje greške, sudski proces, javna nabava, skupljanje ponuda, žalbe, rješavanje žalbi u uredu javne nabave, eventualno ponavljanje javne nabave, opet žalbe…….. izvođenje. Svašta. Zar nitko ne vidi da će sve to trajati beskonačno za dvoranu koja iz dana u dan propada, a naši se novci i javno dobro sve rapidnije topi ?  Zašto štetu hitno ne sanira Županija iz budžetskih rezervi manirom dobrog gospospodara i zatim zatraži regres od sukrivaca ?

Odgovor se zna – Zakon o javnoj nabavi. I gdje nas to vodi ?, pa u još jednu skoru javnu nabavu koju ćemo svi mi debelo platiti.  A trebalo bi vinovnicima dati rok 15 dana za sanaciju štete, pokrenuti hitno sudsko osiguranje dokaza, hitno sanirati po domaćem izvoditelju bez javne nabave, oštar nadzor, plaćanje iz budžeta županije, sudski postupak i zatim regresiranje od krivaca po presudi… i sve to bez javne nabave.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest