Povodom obljetnice smrti M. Seljana, CEIK predlaže podizanje spomenika

Povodom obljetnice smrti M. Seljana, CEIK predlaže podizanje
spomenika

Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu Braća Seljan karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću uputio je prijedlog za podizanja spomenika braći Mirku i Stjepanu Seljanu, poznatim istraživačima, rođenim Karlovčanima.

–  Povod za ovaj Prijedlog je 100-ta obljetnica smrti Mirka Seljana (1913-2013.) koju obilježavamo u ovoj godini. Mirko Seljan nestao je u Peruanskoj prašumi 1913 god. i to neposredno nakon otkrića svjetski poznatog arheološkog lokaliteta Gran Pajatena . Tim otkrićem Mirko Seljan postao je zasigurno najpoznatiji hrvatski istraživač i svrstao se uz bok ostalih najznačajnijih svjetskih istraživača dalekih krajeva, piše gradonačelniku predsjednik CEIK-a Mladen Kuka.

Kako navodi, najbolji primjer kako u svijetu ljudi vrednuju rad svojih istraživača je postavljanje spomenika norveškom istraživaču Južnog pola Roaldu Amudsenu povodom 100-te godišnjice njegove smrti i to čak na 2 lokaliteta, jedan u Oslu a drugi na Južnom polu.

– Ljubav i domoljublje Norvežana i njihovo štovanje vlastitih istraživačkih velikana svakako bi i nama Hrvatima, Karlovčanima trebao biti svjetli primjer kako se poštuju nacionalne vrijednosti . Kao vođa ekspedicije u čast Mirka Seljana postavio sam spomen ploču u Peruanskoj prašumi na lokalitetu Gran Pajatena 2001. godine i sada sam mišljenja da je prigodan trenutak da se i u Karlovcu postavi spomenik ovim našim slavnim prethodnicima, dodaje Kuka. Smatra da je za grad Karlovac ipak premalo da se imenom braće Seljan zove jedna škola, jedna ulica i jedna udruga.

– Postavljanjem spomenika u centru Karlovca bi se Seljanima odužili na najljepši mogući način a pritom kroz jednu takvu prepoznatljivu vizuru svakako i na orginalan način brendirali bi naš grad, kažu u CEIK-u koji su kza lokaciju spomenika predložili trg na Korzu kod fontane.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest