Obljetnice – od 10 godina Knjižnice za mlade do 700 godina od spomena Švarče

Obljetnice – od 10 godina Knjižnice za mlade do 700 godina od
spomena Švarče

Tijekom 2013. godine u gradu Karlovcu obilježit će se nekoliko velikih obljetnica, a neke od njih starije su i od samog grada. Mala šetnja kroz povijest (u ovom tekstu ograničili smo se na obljetnice koje se odnose na punih 100 i punih 50 godina kada je riječ o razdoblju prije 1913. godine te punih 10 kada je u pitanju posljednjih stotinu godina) pokazuje značajne datume na koje vrijedi podsjetiti pa tako gradsko naselje Švarča ove godine slavi zaista vrijednu obljetnicu – 700 godina od prvog spomena u darovnici Stjepana Babonića.

Prije 400 godina, pak, počelo je prvo ozbiljnije širenje Karlovca izvan vojne tvrđave, gradnjom kuća između bedema i rijeke Kupe, a najstarija konkretna obljetnica koja nas očekuje ove godine jest 250 godina Gradskog magistrata. Odlukom Marije Terezije, Karlovac je 1763. godine dobio pravo na Magistrat – vlastitu upravu. Načelnik Vojnog komuniteta Ivan Gutterer obnaša dužnost prvog gradskog suca.

Svoj 200. rođendan ove godine slavi jedna od poznatih karlovačkih građevina – nažalost je riječ o replici, ali na sreću izgrađenoj na vrijeme da ne osjetimo sram pri podsjećanju na ovu građevinu koja je dugo bila u sramotnom stanju. Riječ je o Žitnoj kući, koju je 1813. godine vlastitim novcem podigao trgovac žitom Josip Šporer. Zanimljivo je kako je Šporer bio pristaša Francuza, a upravo te iste godine francuska vojska napušta hrvatske krajeve pa tako i Karlovac te Šporer dolazi u nemilost Beča.

Prije točno 150 godina, 1863. izgrađena je zgrada Velike realne Gimnazije na Rakovcu, današnja Gimnazija Karlovac. Prvi učenici su učili “računstvo, geografiju i povijest, geometriju i graditeljstvo, prirodopis, fiziku, pjevanje, prostoručno risanje, kaligrafiju, nauk o gospodarstvu, nauk vjere, hrvatski jezik, njemački jezik i gimnastiku”.

Ravno 110 godina u 2013. pune jedna poznata građevina i jedna koju često ne zamjećujemo dovoljno ili o njoj manje razmišljamo, ali je svakodnevica našeg grada. Riječ je o zgradi željezničkog kolodvora te o – oglasnom stupu! Diljem grada dao ih je postaviti tiskar Dragutin Hauptfeld, a neki postoje i danas. Svakako najpoznatiji je onaj na promenadi nasuprot Sokolskog doma.

Kada su u pitanju osobe, svakako ponajveća obljetnica jest 100 godina od nestanka i smrti Mirka Seljana u prašumama Perua. CEIK Braća Seljan već je najavio niz aktivnosti uz ovu godišnjicu, a nakon ekspedicionista u šetnji kroz povijest na red dolaze planinari koji ove godine slave 90. obljetnicu od osnivanja prvog planinarskog društva (tada HPD Martinšćak, danas PD Dubovac).

Novije obljetnice nabrojat ćemo taksativno, a vjerujemo kako će barem poneka od njih biti i dostojno obilježena tijekom godine:

Prije 60 godina – Izašao prvi broj “Karlovačkog tjednika”, pokrenut Turistički savjet.

Prije 50 godina – Uređeno izletište na Kalvariji, izgrađena zgrada OŠ Švarča, pokrenute tvrtke Žitoproizvod i Kaplast.

Prije 40 godina – Otvorena “brza cesta” s mostom preko Kupe.

Prije 30 godina – Dovršen 22 kilometra dug kanal “Kupa-Kupa” od Mahična do Donje Kupčine.

Prije 20 godina – Osnovana kasnije vrlo uspješna Udruga inovatora.

Napokon, koja riječ o više o najmanjoj, ali “slatkoj” obljetnici – prvih 10 godina rada. Nekoliko vrijednih udruga, prostora i ustanova u 2013. će godini proslaviti ovu obljetnicu – riječ je o Centru za mlade na Gazi, Knjižnici za mlade, hotelu Korana Srakovčić, obnovljenoj Vili Anzić, a prije 10 godina postavljena je i restaurirana replika vrijednog spomenika “Kužni pil” na središnjem gradskom trgu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest