Odvajanje od toplana izborilo više građana, prosvjed kad stignu računi

Odvajanje od toplana izborilo više građana, prosvjed kad stignu
računi

Nakon što su problemi građana s karlovačkom Gradskom toplanom došli i u nacionalne medije, predstavnicima pokreta Neću usluge toplane počeli su se javljati građani iz drugih dijelova Hrvatske koji su se sudskim putem uspjeli izdvojiti iz sustava.

Prvi je to u programu HRT-a učinio Osječanin Željko Šaravanja dok, javljaju iz građanskog pokreta, slični primjeri postoje u Pakracu, Požegi i Zagrebu.

– Pojedini su građani na sudovima uspjeli pobijediti sustav monopolističke diktature opskrbljivača toplinskom energijom. Posebno je zanimljiv slučaj gospođe iz Pakraca, koju je tamošnji opskrbljivač grijanjem gonio čak do Ustavnog suda. Taj pravni spor, koji je započeo 1996. godine okončan je 2006., kada je Ustavni sud presudio u korist građanke Pakraca koja se izdvojila iz sustava centralnog grijanja, rekao nam je Domagoj Švegar.

Kako navodi, zagrebačkom slučaju, sud je također presudio u korist građanina koji se odvojio iz sustava centralnog grijanja bez suglasnosti ostalih stanara – suvlasnika zgrade u kojoj živi. U bitnome, Općinski sud u Zagrebu navodi kako je pravo vlasništva, kao i zaštita tog prava, jedno od temeljnih ustavnih načela te posebno ističe kako je odredbom članka 66. st. 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određeno da je tuženi gospodin, kao vlasnik stana, ovlašten da upravljajući svojim posebnim dijelom nekretnine (stanom) izvršava sve vlasničke ovlasti, da s njime čini što ga je volje te da svakog drugog iz toga isključi.

– Toplane se pozivaju na neke propise u kojima je navedeno da je za izdvajanje iz sustava centralnog grijanja potrebna suglasnost svih stanara na zajedničkom mjerilu. Iz svega navedenog proizlazi da su određeni zakoni i podzakonski akti u koliziji, dodaje Švegar.

Građanski pokret još je prije najavio prosvjed koji će biti održan nakon što adrese građana stignu novi računi za grijanje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest