Broj oboljelih od gripe porastao na 121, ali je ovogodišnja, barem do sad, desetak puta slabija od lanjske

Prošli je tjedan donio novih 50 slučajeva oboljelih od gripe, pa je u Karlovačkoj županiji do sad prijavljen 121.

U sedam tjedana praćenja sezone gripe, po riječima dr. Zvonka Anušića iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prošli je tjedan nešto povećan broj oboljelih, no u usporedbi s prošlom godinom, slabijeg je intenziteta.

– Lani smo u ovo vrijeme imali oko 1.450 slučajeva. Da gripa potraje još 5 ili šest tjedana, pa i duže, ne bi trebala biti takvog intenziteta, jedino da se dogodi da iznenada bude znatno povećan broj oboljelih. No, nije to specifičnost samo naše županije, ona se uklapa u sliku u zemlji: oboljelih od gripe je između 6 i 7.000, a prošle je godine bilo 75.000, usporedio je dr. Anušić.

Desetak puta manji broj oboljelih pokazuju da nas je gripa, barem do sad, poštedjela. Srećom, prolazi i bez većih posljedica, pa iako u državi ima i onih najtežih, a vezanih uz tvz. svinjsku gripu, u Karlovačkoj županiji nije tako.

– Nema slučajeva s većim komplikacijama, da je netko završio u bolnici ili, ne daj Bože, smrtnih slučajeva, kazao je dr. Anušić.

Pojasnio je da, iako i dalje spominjemo svinjsku gripu, “sve je to gripa, taj virus je od 2009. ušao u cirkulaciju i nije nov, a i obuhvaćen je cjepivom protiv gripe”.

Osim gripe, istovremeno su u “akciji” i različiti virusi prehlade, pa je više oboljelih od različitih viroza koje simptomima podsjećaju na gripu, ali one to nisu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest