Županijsko gospodarstvo na životu drži pet, šest tvrtki, investitora nema na vidiku

Županijsko gospodarstvo na životu drži pet, šest tvrtki,
investitora nema na vidiku

Da nije prerađivačke industrije i pet, šest velikih tvrtki koje su se relativno dobro oduprijele krizi gospodarstvo u Karlovačkoj županiji bilo bi u još goroj situaciju, a broj nezaposlenih daleko veći. Ovo je i dalje sukus stanja u gospodarstvu o kojem je jučer raspravljalo županijsko Gospodarsko – socijalno vijeće u proširenom sastavu s predstavnicima gradova i općina.

Po riječima predsjednika županijske komore Zlatka Kuzmana, u godinama krize zahvaljujući velikim tvrtkama – HS produktu, Alstomu, Karlovačkoj pivovari, PPK i KIM-u čak se uspjelo i povećati prihod od izvoza tako da je prerađivačka industrija došla na 58 posto od ukupnog prihoda dok je na razini države mršavih 20-ak posto.

– Zahvaljujući velikim tvrtkama imamo rast investicija u proizvodnji i nije slučajno da imamo i povećan broj zaposlenih u industriji. Prošle godine su investicije u prerađivačkoj industriji su investicije veće za 27,2 posto, što daje nadu da će te naše velike tvrtke i u budućnosti biti konkurentne, rekao je Kuzman. Tako je, navodi predsjednik Komore, ovih dana PPK u okviru projetka IPARD povukao 11,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju pogona.

Gradonačelnica Ozlja požalila se da unatoč tome što je Grad Ozalj uredio poslovnu zonu kao i još neke općine, nema pravih investitora. Za Nikolu Magdića, gradonačelnika Ogulina čija poslovna zona nikako da zaživi problem je u tome što na državnoj razini, kaže, ne postoji strategija gospodarskog razvoja što onemogućuje dugoročno planiranje.

Podsjetimo, na kraju 2012. godine u područnom uredu Zavoda za zapošljavanje evidentirano je 11.918. što je u odnosu na prije godinu dana povećanje od 4,5 posto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest