Predstavljena knjiga o svećeniku i humanitarcu fra Đuki Bencetiću

Predstavljena knjiga o svećeniku i humanitarcu fra Đuki Bencetiću

U prostorijama Franjevačkog samostana predstavljena je knjiga o životu i djelu fra Đuke Bencetića, karlovačkog svećenika i humanitarca pod nazivom “Tješitelj karlovačke sirotinje”. Knjiga je djelo više autora – biografski dio djelo je patera Tome Rumenjaka, o pastoralnom i duhovnom djelovanju pisao je Milan Kruhek, o djelovanju u družbi Braća hrvatskog zmaja Zvonimir Gerber, a o suradnji s Gradskim poglavarstvom u humanitarnom radu Antonio Bosio.

Autori knjige koja govori o životu i djelu fra Đuke Bencetića, karlovačkog svećenika i humanitarca, su pater Tomo Rumenjak, povjesničar Milan Kruhek, profesor Antonio Bosio i Zvonimir Gerber.

Rodom iz Požege, fra Đuka Bencetić od 1924. pa sve do smrti 1940. godine obnašao je dužnost gvardijana Franjevačkog samostana i župnika crkve Presvetog Trojstva. Iako je zapamćen i kao gimnazijski vjeroučitelj, pučki misionar i veliki domoljub, ipak su njegove zasluge najveće na humanitarnom planu – 1928. u suradnji s Gradskim poglavarstvom pokrenuo je Pučku kuhinju i Dječje obdanište na Baniji. Bio je iznimno cijenjen i voljen u narodu o čemu svjedoči i nadgrobni spomenik na dubovačkom groblju, s natpisom “Neustrašivom borcu, dičnom hrvatskom svećeniku i tješitelju karlovačke sirotinje”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest