Zeleni kutić Ivane Francisković Olrom: Izvan kadra

Zeleni kutić Ivane Francisković Olrom: Izvan kadra

Prevladava mišljenje da naši sugrađani ne čiste za svojim ljubimcima. U velikom broju slučajeva, to je istina. To, naravno, nije u redu. Ali, ujedno je to i malo kompleksniji problem od onog kako ga se predstavlja – da su vlasnici pasa bezobrazni, nemarni i bahati. Ima i takvih, ali oni su tema za sebe. Isto tako, ima mnogo ljudi koji nose vrećice u namjeri da očiste za svojim psom. Ali, nerijetko se nađu u situaciji da vrećicu jednostavno nemaju gdje baciti. Dakle, ne samo da u Karlovcu ne postoje mjesta koja su postavljena upravo za bacanje psećih vrećica, već na mnogo mjesta kante za smeće uopće nema. Kao da je sve posloženo upravo tako da i oni najboljih namjera brzo odustanu i ponašaju se poput većine. A ta većina nisu samo vlasnici ljubimaca.

Sliku našeg grada uljepšavaju svi oni koji kroz prozore i balkone stanova bacaju ostatke svog ručka; svi oni koji nakon pijanke vikendom navečer ostavljaju boce i plastične čaše po klupama i parkovima; svi oni koji nisu u stanju okrenuti broj i saznati kako i gdje baciti glomazni, elektronički i građevinski otpad pa ga jednostavno ostave na cesti, ili u šumi; konačno, svi oni “brojni” komunalni redari kojih nikad nema tamo gdje ih treba biti.

Slika našeg grada smo svi mi koji u njemu boravimo i pritom ne treba biti važno jesmo li od onih na vlasti, ili od onih od kojih se očekuje da tu vlast slušaju. Kad se radi o našem gradu, svi bismo trebali jednako voditi brigu o njemu. Vlast bi trebala građanima osigurati uvjete da grad održavaju lijepim i čistim. I ti uvjeti bi trebali prethoditi kaznama, a ne obrnuto. S druge strane, građani trebaju shvatiti da odgovornost ne počinje i završava u njihova četiri zida.

Slika našeg grada nije samo odabrani kadar lijepe fotografije u nekoj monografiji, ili na internet portalu. Slika našeg grada su i svi oni prizori koje vidimo svakodnevno na putu do posla, u šetnji, ili vožnji. Ta slika biti će ugodnija onoliko koliko je sami takvom učinimo.

Piše Ivana Francisković Olrom

Zeleni kutić dio je projekta Eko Eho, koji je omogućen financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Sadržaj je isključiva odgovornost autora i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest