Mladi karlovački kreativci: fotograf, snimatelj, glazbenik i skejter Pavle Kocanjer

Mladi karlovački kreativci: fotograf, snimatelj, glazbenik i
skejter Pavle Kocanjer

Pavle Kocanjer učenik je trećeg razreda Gimnazije Karlovac, a uz školu bavi se fotografijom, snima filmove i TV emisije, svira bubnjeve, vozi bmx i, kako kaže, povremeno se polomi na skateu. Ni sam ne zna što su mu hobiji koji će ostati hobiji, a čime će se baviti u budućnost. Povremeno ne zna ni čime bi se bavio sada. Vremena nema puno, ali zato je u svemu uspješan! U to se možete uvjeriti i u galeriji fotografija. Ovaj svestrani mladić kaže i da je skroman učenik, prolazi sa 4, ali zadovoljan je trojkom, tako je opušteniji i uspješniji! Dijelite li njegov stav?

Zašto voliš fotografiju?

– Pa, prvenstveno zato što fotografijom bilježim neke trenutke kojih se želim sjećati, mjesta na kojima sam bio, ljude koje sam upoznao … Zato što fotografija nije samo obična fotografija, nego se ona razvila i kao način umjetnosti pa mi je cilj određenu stvar zabilježiti na što bolji i ljepši način.

Kako je sve počelo, prvi doticaj sa fotoaparatom?

– Počelo je u 8. razredu ja mislim, tako što je tata kupio sebi neki kompaktni aparat, činilo mi se zanimljivim i htio sam probati. Uzeo sam mu fotoaparat, i sve dok nisam dobio svoj novi, nije ga dobio natrag.

Baviš se i snimanjem, kako ti to ide, i što si sve do sada snimao?

– Često me zovu na neka snimanja, pa to valjda znači da mi dobro ide, haha. Do sada sam snimao puno toga. Gotovo sve veće događaje u Karlovcu u posljednjih sedam mjeseci.  RockKorana festival, Riječno kino uz Karlovačko, KLC most wanted, preko ljeta film o Foginovom kupalištu u Karlovcu… Snimao sam za TV emisije o mladim filmašima u Karlovcu i Zadru… Ove godine sam već na tri projekta radio, dva igrana i jedan dokumentarni film.

Član si i udruge Izvan fokusa, čime se točno bavite?

– Bavimo se organizacijom raznih medijskih, kulturnih, društvenih događanja. Snimamo i fotografiramo po Karlovcu, zovu nas i po drugim gradovima –Veli Lošinj, Zadar, Kutina, Zagreb… Imamo pripremljeno dosta projekata za ovu godinu, ali njih još ne smijem otkriti. Organizatori smo Foto dana mladih koji se ove godine održavaju u Zadru, to je projekt na koji se prijavljuju fotografi iz cijele Hrvatske na par dana druženja, dobre zabave i naravno fotografiranja.

Koji su ti još interesi? Čujem da sviraš bubnjeve, kako ti to ide?

– Sviram bubnjeve sad već oko godinu dana i mislim da mi ide dobro. Gotovo svaki dan sviram koliko stignem i stvarno uživam u tome. Volim bmx i skate scenu iako nikad nisam imao toliko vremena za to pa nisam baš “pro”.

U kojoj si školi i kako je s ocjenama?

– Idem u matematičku gimnaziju Karlovac i prolazim sa 4. Skroman sam učenik i sretan sam kada dobijem 3, tako se manje opterećujem i bolje mi ide 🙂

Stižeš li se baviti fotografijom, filmom, glazbom, biti u školi i imati slobodnog vremena?

– Ne baš. Da dan traje duplo duže još uvijek ne bih stigao sve, toliko toga imam za napraviti i toliko toga želim. Škola,pa doma učiti, svirati, fotkati, sređivati slike, snimati, montirati, učiti, pomagati doma jer živim na selu pa i to otežava neke stvari i još se vozat malo na bmxu i skejtu…

Zašto baš skate?

– Pratim tu scenu i prvo sam volio samo bmx pa sam zavolio i skate. Prije par mjeseci sam tražio frenda da mi da neke dijelove svog skejta da složim svoj i da se tu i tamo kad stignem malo polomim… Ali jedva jer nemam baš vremena…

Što misliš u budućnosti sa svim tim zanimacijama?

– Ne znam stvarno… Fotografija i snimanje će mi uvijek biti hobi, ako ne postanu ništa ozbiljnije. Svirati želim što ozbiljnije i imati hardcore punk bend… A ovo ostalo će uvijek biti hobiji koje neću stići njegovati, nažalost…

Razgovarao: Filip Trezner/Foto dani mladih

(Tekst objavljen u suradnji KAportala i Foto dana mladih)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest