Večeras Noć muzeja: Atraktivno u Karlovcu, sudjeluju i Ogulin i G. Stol

Večeras Noć muzeja: Atraktivno u Karlovcu, sudjeluju i Ogulin i G.
Stol

Bogatim i atraktivnim programom Gradski muzej Karlovac i večeras će se uključiti u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, a za razliku od srodne “Noći kazališta”, neće biti i jedini grad u županiji koji sudjeluje u ovoj velikoj manifestaciji, jer su programe pripremili i u Ogulinu te Generalskom Stolu.

U ravno 100 hrvatskih gradova i mjesta večeras su pripremljeni raznovrsni programi, stručna vodstva kroz stalne postave, ali i zabavni programi za posjetitelje.

KARLOVAC – GRADSKI MUZEJ

U Gradskom muzeju Karlovac program će započeti u 18 sati uz glazbu atmosfere u izvedbi karlovačkog pijanista Ognjena Gravore. Posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati stalni postav muzeja na prvom katu, a u izložbenom prostoru u potkrovlju izložbu “Osnutak i djelovanje Galerije slika grada Karlovca (1945-1954)”, na kojoj su izloženi uporabni predmeti, dokumenti, tiskovine i umjetnička djela iz zbirki Gradskog muzeja Karlovac i Moderne galerije iz Zagreba. Galerija slika grada Karlovca, osnovana 12. srpnja 1945. godine, prva je osnovana galerijska ustanova u Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata.

U 20 sati u maloj dvorani će započeti predavanje istaknutog povjesničara filma Daniela Rafaelića pod nazivom “Od NDH do NRH – 1945. na filmu” s projekcijom filma “Oslobođenje Zagreba” Branka Marjanovića. U 21 sat će nastupiti pijanist Ognjen Gravora i gitarist Boris Dugi – Novački / Zamba. Posjetitelji će uz slatkiše dobrodošlice moći po povoljnijoj cijeni kupiti muzejske publikacije.

KARLOVAC – GALERIJA “VJEKOSLAV KARAS”

Noć muzeja u Galeriji “Vjekoslav Karas” obilježit će otvaranje studijske tematske izložbe “AfriKA – Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.” autorice mr. sc. Sande Kočevar.

Izložbom će se po prvi put zajednički prikazati aktivnosti onih Karlovčana (i naturaliziranih) koji su različitim krajevima Afrike putovali u periodu od 1853. do 1902. godine, te impresionirani viđenim pokušali približiti kulturu i život afričkih domorodačkih plemena Europljanima. Radi se o slovenskom puškaru Jakovu Šašelu, bratićima Napoleonu Lukšiću i Janku Mikiću, Požežaninu Dragutinu Lermanu te braći Mirku i Stevi Seljanu. Posjetitelje Noći muzeja očekuju i besplatni prigodni suveniri.

Nakon otvorenja izložbe slijedi predavanje arheologa Marka Freliha iz Slovenskog etnografskog muzeja pod nazivom “Misija staklenih perlica” u 18.30 sati, a u 19.15 sati započet će predavanje etnologa Alexandera Lopašića iz Sveučilišta u Readingu, Velika Britanija, “Karlovac i dva istraživača Afrike”. Oko 20.15. Dyalli – Udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH predstavit će Naš mali Afro Bend, plesačice, plesne radionice za djecu, a učenici Mješovito industrijske škole iz Karlovca prikazat će izradu tradicionalnih afričkih frizura. Tijekom noći za sve zainteresirane bit će osigurano stručno vodstvo po izložbi i prigodna prodaja muzejskih publikacija i zemljopisnih slagalica.

OGULIN – ZAVIČAJNI MUZEJ

Uz razgledavanja stalnog muzejskog postava, posjetitelji Zavičajnog muzeja Ogulin moći će razgledai i izložbu narodnih nošnji iz fundusa KUD Klek Ogulin, te izložbu sudionika likovne kolonije Stjepana Galerića – ogulinskog slikara za sva vremena.

U 20 sati na rasporedu je predavanje o alpinističkoj zbirci muzeja, a tijekom cijele noći gosti će se moći zabaviti i uz glazbeni program te okrijepiti uz čaj i kuhano vino.

GENERALSKI STOL – KNJIŽNICA I ČITAONICA

Udruga Kovan i ove će godine i Generalski Stol upisati na sve brojniju listu gradova i mjesta u kojima se obilježava “Noć muzeja”. Od 18 do 22 sata, u prostoru Knjižnice i čitaonice Generalski Stol, održat će se izložba starih violina iz domaćinstava Generalskog stola, mala škola violine, violinski koncert učenika OŠ Generalski Stol pod ravnanjem prof. Marijane Padežanin te čitanje stihova inspiriranih glazbom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest