Tribina o geotermalnoj energiji: Ako Grad ustraje na termoelektrani, imat ćemo toplinsku i ekološku katastrofu

– Izgradnjom ovakvog objekta na području samog grada dobiti ćemo velikog zagađivača koji proizvodi električnu energiju koja Karlovcu ne treba jer je već ima, a rješavati potrebe države za električnom energijom na račun zdravlja građana grada Karlovca je krajnje nepromišljeni čin. Dobivamo toplinsku energiju koja će po cijeni premašiti dosadašnju cijenu grijanja stanovništva. Premda neće zadovoljiti potrebe gradske Toplane za toplom vodom ta će toplinska energija imati prioritet kod opskrbe stanovništva – rekao je Vrbanac.

Podržao ga je kolega iz Zagreba, dipl. ing geodezije Vladimir Cazin, koji je iznio praktičan primjer teze koju zastupa Karlovčanin objasnivši kako su Bjelovarčani ispitali bušotine i već dvije pripremili za proizvodnju električne energije, a treću za utiskivanje.

– Crpiti će vruću vodu, pretvarati je u električnu energiju, a vodu hlađenu na 68 stupnjeva utiskivati u isto ležište. Tako se stvara zatvoreni krug. To je prva faza. U drugoj će se i ostatak tople vode, čija temperatura iznosi 68 stupnjeva celzijusa, koristiti za zagrijavanje staklenika i druge svrhe prije ponovnog utiskivanja u ležište – kaže Cazin. Vrbanac je sudjelovao i u pisanju te studije, obradivši geološki dio studije.

Zanimljiv stav iznio je tvorac Veleučilišta u Karlovcu Dr. Mirko Butković, koji je podržava ideju Borisa Vrbanca. Na kraju je slikovito i zaključio: – Boris ti si znanstvenik poput Tesle koji je bio samo znanstvenik ali svoje ideje nije mogao provesti u djela za razliku od Edisona koji je bio poluznanstvenik ali je svoje ideje znao provesti u djela. Da zaključim – kaže Butković – nažalost to sam nećeš moći provesti, iza tebe moraju stajati strukture!.

Stanovište Vrbanca je da geotermalna energija može preobraziti Karlovac jer ništa ne ostavlja iza sebe, nepresušna je, zemlja stalno grije vodu. Ohlađena voda nakon protoka kroz toplinski sustav Gradske toplane mogla bi se osim za grijanje bazenskog kompleksa koristiti i za zagrijavanje stakleničkog kompleksa smještenog na prostoru vojarne Luščić, za koju inače ne postoji ideja u Gradu kako je iskoristiti. Dio toplinske energije također bi se mogao pretvoriti u električnu tako da bi bazenski i staklenički kompleksi te toplana bili neovisni o drugim dobavljačima električne energije.

– S ekološkog stajališta to je dobar projekt. Može se dobiti sufinanciranje iz fondova Europske unije za izradu geotermalne bušotine te za izgradnju kupališnog i stakleničkog kompleksa. Može se napraviti i ribogojilište, obogatiti riblji fond i dovesti ribiče iz inozemstva i slično – ističe Boris Vrbanac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest