Svećenikova djeca – hit komedija u Apolu će igrati u čak tri termina

Svećenikova djeca – hit komedija u Apolu će igrati u čak tri
termina

Na velikom platnu Kina Apolo ove subote i nedjelje, zbog ogromnog interesa publike, čak tri puta (u subotu u 19 i 21,30 te u nedjelju u 18 sati) prikazuje se najnovija komedija Vinka Brešana Svećenikova djeca, film kojega je u samo prvih 18 dana prikazivanja pogledalo 108.251 gledatelja i gledateljica. S obzirom da je u tijeku tek treći tjedan prikazivanja, možemo očekivati da će ta brojka biti daleko premašena. Time je ova komedija Vinka Brešana pretekla Maršala i postala treći najgledaniji domaći igrani film u hrvatskim kinima od osamostaljenja, a zanimljivo je da je to ujedno i treći film (uz već spomenutoga Maršala, tu je i Kako je počeo rat na mom otoku, koji zasad uvjerljivo drži prvo mjesto) kojega je režirao Vinko Brešan, a koji je u top pet najgledanijih.

FILMSKA EKIPA

Film je nastao u produkciji Interfilma i Zillion Filma, scenarij i glazbu potpisuje Mate Matišić,  montažerka je Brešanova supruga Sandra Botica Brešan, scenograf Damir Gabilica, kostimografkinja Željka Franulović, a majstorica šminke Slavica Šnur. Glumačku postavu čine Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Dražen Kühn, Goran Bogdan, Ana Begić, Vedran Mlikota i mnogi drugi.

KRATAK SADRŽAJ

Krešimir Mikić utjelovio je mladog katoličkog svećenika don Fabijana,

koji zavidi starijem svećeniku na popularnosti među građanima jednoga dalmatinskoga otočnog gradića. Nakon što je Papa odredbom dopustio uporabu kondoma u nekim slučajevima, mladi svećenik, sa namjerom da poveća natalitet na otoku, počinje bušiti kondome te se udružuje sa bogobojaznim i prostodušnim trafikantom i pomahnitalim apotekarom.

Zajednički, potajno, ukidaju svu kontacepciju na otoku. Kako broj neželjenih trudnoća raste, don Fabijan daje sve od sebe kako bi uvjerio parove da se vjenčaju na pravi kršćanski način, a status don Fabijana kao svećenika počinje rasti. Nakon početnih uspjeha, mnogih poroda i vjenčanja, stvari se počinju komplicirati i izmicati kontroli.

Film je dosad  podigao dosta prašine u hrvatskoj javnosti, ali brojke gledanosti svjedoče o njegovoj sve većoj popularnosti i film definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možda ga je najbolje pogledati i još jednom, kako bi uistinu “utvrdili gradivo” te se bolje zamislili nad fabulom koju Matišić i Brešan iznose. Ovaj naočigled zabavan i pomalo satiričan film obiluje filmskim metaforama, dotiče se ne samo crkvene i vjerske tematike,  već i svakodnevice “maloga mista”, javno progovara o temama koje se stavljaju pod tepih te se bavi i pogledom politike na eksploziju otočke stope nataliteta. Kako navodi Hrvatski audivizualni centar “Kino rezultat Svećenikove djece također je i dokaz da je domaća publika željna domaćih filmova te da je svakako spremna i voljna podržati i poticati hrvatsku kinematografiju”.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest