Novi tečaj za nezaposlene s diplomom – financira ga Europska unija

Novi tečaj za nezaposlene s diplomom – financira ga Europska unija

Da diploma, pogotovo ako je “prava”, nije dovoljna, na žalost, dobro zna 1.080 nezaposlenih, a visokoobrazovanih stanovnika Karlovačke županije. Ipak, njih 60 do posla bi trebalo lakše doći zahvaljujući danas predstavljenom projektu “Diploma (ni)je dovoljna”, što će ga do ožujka 2014. provoditi karlovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za civilne inicijative. Vrijedan je 156.557 eura, od čega većina stiže iz EU.

– Od 1.080 nezaposlenih s visokom i višom stručnom spremom, njih 30 posto je nezaposleno duže od godinu dana. Po mišljenju savjetnika za posredovanje pri zapošljavanju, nedostaju im soft skills – komunikacijske vještine, samopouzdanje, sposobnost donošenja odluka, te radno iskustvo. To bi se ovim projektom trebalo promijeniti, najavila je Ivana Jakuš iz Zavoda za zapošljavanje.

Korisnici projekta proći će različite treninge i radionce, radno iskustvo steći u nekoj ustanovi ili poduzeću, pisati projektne prijedloge i poslovne planove, a barem troje započeti vlastiti posao, pri čemu će imati jednomjesečnu pomoć mentora.

– Treninzi za izradu projekata koje financira EU su korisni jer će oni koji ih svladaju biti sve traženiji. Trebat će ih institucije, jedinice lokalne samouprave, a moguće je i samozapošljavanje kroz konzultantske usluge, naglasio je Mario Protulipac iz CCI.

Sudionici projekta bit će odabrani u veljači, pa se zainteresirani još stignu prijaviti u Zavod za zapošljavanje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest