U nedjelju u Apolu nove pustolovine popularnih Gala Asterixa i Obelixa

U nedjelju u Apolu nove pustolovine popularnih Gala Asterixa i
Obelixa

U nedjelju 27. siječnja Kino Apolo prikazuje igrani film Asterix i Obelix u Britaniji. Davne 1966. godine objavljena su dva stripa sa jednim od najpoznatijih Gala u glavnoj ulozi – Asterix u Britaniji te Asterix i Normani. Čak 46 godina kasnije, navedeni stripovi poslužili su kao predložak za snimanje četvrte filmske adaptacije o pustolovinama nepobjedivih junaka koji svojim dogodovštinama zabavljaju cijelu cijelu obitelj. Uz brojne stripove i animirane filmove, podsjetimo se, dosad smo pratili slavne Gale u igranim filmovima Asterix i Obelix protiv Cezara, Asterix i Obelix: Misija Kleopatra te Asterix na Olimpijskim igrama, koji je u prosincu 2012. prikazan u Apolu u sklopu besplatnih projekcija za srednjoškolce.

Režiju potpisuje francuski redatelj Laurent Tirard, scenarij Grégoire Vigneron, a glumačku postavu predvode Gerard Depardieu, koji se u ulozi Obelixa pojavljuje također četvrti put, novi glumac Edouard Baer, u ulozi Asterixa (naslijedivši tako Christiana Claviera koji ga je glumio u prva dva filma i Clovisa Cornillaca, protagonista trećeg) te čuvena francuska glumica Catherine Deneueve, u ulozi kraljice.

Legende francuske kinematografije Gerard Depardieu i Catherine Deneueve do ovoga filma glumili su u osam zajedničkih filmova, od “Posljednjeg metroa” (1980.) do “Trofejne žene” (2010.), a angažmanom Deneueve, nakon Roberta Benignija, Monice Belluci i Alaina Delona, serijal nastavlja tradiciju uključivanja velikih imena europskog filma. Producenti su Olivier Delbosc i Marc Missonnier. Film je sniman na lokacijama na Malti, u Mađarskoj i Irskoj, a procjenjuje se da je stajao oko 60 milijuna eura.

KRATAK SADRŽAJ

Godina je 50 prije Krista i Cezar se sprema za nova osvajanja. Odlučio je osvojiti otok koji leži na samom kraju poznatog svijeta, tu tajanstvenu zemlju poznatu kao Britanija. Pobjeda je brza i potpuna. Ili… gotovo da je tako. Jedno maleno selo odolijeva napadima, ali njegove snage sve su slabije pa Kordelija, britanska kraljica, šalje svog najvjernijeg časnika Antiklimaxa, da potrži pomoć kod Gala, u drugom selu poznatom po otporu Rimljanima, uvjerena da im njihov čarobni napitak može pomoći.

U tom selu Asterix i Obelix već imaju pune ruke posla. Seoski poglavar dao im je zadatak da od njegova nećaka, Urbanixa, učine pravog muškarca, ali mladić je moderno dijete, dosadno dijete, odraslo u Luteceau na drukčijim pravilima i prava je nevolja ispuniti poglavarev zadatak. A zadatak je daleko od realizacije. Kad Antiklimax dođe sa molbom za pomoć, Gali mu odluče dati bačvu njihova čarobnog napitka. Asterix i Obelix će mu se pridružiti u povratku u Britaniju – kao i Urbaniks. U priču se ubrzo upliću i gorostasi Normani što donosi nove zaplete, ali i zanimljiva poznanstva. Ujedno, putovanje pruža izvrsnu priliku za edukaciju mladića. No nažalost, ništa ne ide prema planu…

Karakterizirajući likove prema stereotipima o rezerviranim i uljudnim Britancima te snažnim i primitivnim Normanima, Francuzi se nisu previše našalili na svoj račun, a Tirard objašnjava da je film “Bio ogroman projekt, ali i životna prilika. Na kraju sam pristao iz dva razloga – umjetnički izazov i pustolovina koju je on predstavljao. Pitao sam se kako bi izgledao Asterix u mojoj režiji”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest