Na prosvjedu pred Toplanom građani tražili pravo na grijanje po želji

Na prosvjedu pred Toplanom građani tražili pravo na grijanje po
želji

Ne želim s Gradskom toplanom imati ikakve veze. Radijatore sam otpilio, grijem se na struju i plaćam koliko potrošim a Toplana mi i dalje šalje račune. Samo me pustite na miru, rekao je Karlo Kovač, jedan od stotinjak Karlovčana koji su se uoči priličnoj hladnoći danas okupili na prosvjedu ispred Gradske toplane. Uz želju da javnost upozore na svoj problem grijala ih je slabašna vatrica računa, odnosno njihovih kopija za grijanje koje su palili.

Prosvjed je organizirao Građanski pokret “Neću usluge toplane” koji želi ukazati na nelogičnosti Općih uvjeta u toplinarstvu koji građanima ne omogućuje izdvajanje iz sustava centralnog grijanja ako to žele. Brojni su Karlovčani samoinicijativno otpilili radijatore, pa dobili prijave Državnom inspektoratu.

– S obzirom na temperaturu i debeli minus zadovoljni smo odazivom građana. Sljedeća akcija je usmjerena prema predsjedniku Ivi Josipoviću kojeg ćemo obavijestiti da su Opći uvjeti u koliziji s Ustavom RH. Narušeno je pravo vlasništva jer mi smo sad podstanari u vlastitom stanu ako ne možemo sami odlučiti koji ćemo energent koristiti za grijanje, kaže Domagoj Švegar, inicijator prosvjeda.

– Pozivam gradonačelnika da odmah da ostavku jer je pokazao da ne može i ne zna rješavati probleme građana, rekao je Marijan Fudurić, jedan o predvodnika Građanskog pokreta te dodao da se za gradonačelnika, profesora po struci ne brine jer uvijek može dobiti posao kao vjeroučitelj, primjerice u Buškom Blatu gdje redovito djelatnike gradske uprave vodi na duhovnu obnovu.

Zanimljivo, u dvorištu Gradske toplane pojavio se i direktor ovog gradskog poduzeća Inoslav Latković. On je, podsjetimo, građane jučer pozvao da se s predstavnicima stanara angažiraju oko uvođenja kalorimetara te čak napomenuo da je i sam za mijenjanje odredbi Općih uvjeta. Danas je to pred novinarima i ponovio. Zaokret u Gradskoj toplani Švegar je pozdravio, te dodao kako se nada, što će i vrijeme pokazati, da namjera nije odaslana “s figom u džepu”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest