Zavod za zapošljavanje objavio – više milicionera, manje nezaposlenih

Zavod za zapošljavanje objavio – više milicionera, manje
nezaposlenih

U prvom tjednu ljeta ’68. “Vodovod” je najavljivao izgradnju vodocrpilišta na Gazi kako bi se zauvijek prekinula apsurdna situacija da grad na četiri rijeke pati od nestašica vode u sušnijim razdobljima, 40 karlovačkih obrtnika u slavilo je u Italiji 800 godina osnutka prijateljske Alessandrije, grada s kojim su duboke veze zadržane do danas, posebno nakon slanja pomoći Karlovca kad mu je bilo najteže pod granatama tijekom Domovinskog rata, poljoprivrednike oko Karlovca “ubijala” je pošast krumpirovih zlatica.

Najprodavaniji singl u karlovačkim trgovinama ploča bio je “She’s The Rainbow” Rolling Stonesa, pristigao u Jugoslaviju godinu dana nakon objavljivanja na Zapadu, Leno Šoštarić je osvojio peto mjesto na prvenstvu Balkana u motocrossu. A sistem? Baš kao i danas, mučio se, analizirao, poduzimao mjere ne bi li pronašao posla za sve. Doduše, nezaposlenih na “burzi” rada tada je bilo tek oko tisuću, no kao ozbiljan problem nametala se činjenica da kvalificirani i visokokvalificirani kadrovi teže pronalaze posao od onih s osnovnom školom ili bez ikakvog obrazovanja. Za dio je rješenje nuđeno i oblačenjem plave uniforme uz napomenu da se uniforma, valjda kao velika beneficija, dobiva besplatno. Bilo je za buduće milicajce još primamljivih prednosti, ali i nekih uvjeta. Za nositi pendrek za pasom i šapku na glavi više nije bilo dovoljno kao prije imati samo osnovnu školu, a trebalo je imati i nekih komparativnih prednosti – milicajac nije mogao biti nizak čovjek.

Fotografija je preuzeta sa stranice www.kafotka.net.

“Traže se milicioneri”, Karlovački tjednik, 27. lipnja 1968.

Veći broj nezaposlenih, koji čekaju na zaposlenje u Zavodu za zapošljavanje dobit će mogućnost da se zaposle. Ovih dana je Republički sekretarijat za unutrašnje poslove raspisao natječaj za prijem pripravnika-milicionera i ostalih radnika milicije koji će raditi u Stanici javne sigurnosti na području Hrvatske. Iako se ove godine traže sve teži uvjeti za prijem u ovu službu, a to je najmanje srednja stručna sprema, što je u skladu sa sve većim zahtjevima i delikatnošću poslova koje milicioneri obavljaju, mnogima će se pružiti prilika da se zaposle s relativno dobrim uvjetima i znatnim beneficijama, koje imaju zaposleni u ovim institucijama. Za prijem pripravnika-milicionera i saobraćajnih milicionera traže se pored ostalih uvjeta i da kandidat ima završenu srednju školu, da je odslužio, vojni rok, da nije stariji od 25 godina ni niži od 168 cm. Za saobraćajce se izričito traži da ima završenu jednu od ovih srednjih stručnih škola: srednja saobraćajna tehnička škola, srednja građevinska ili strojarska škola. Budući milicioneri i saobraćajci imat će zaista vrlo dobre uvjete za rad i zbog teškoće i odgovornosti posla koje će obavljati i znatne beneficije. Kao pripravnici, a pripravnički staž traje godinu dana, imat će osobni dohodak između 750 i 850 novih dinara, a nakon godinu dana osobni dohodak im se povećava prema pravilniku o nagrađivanju radnika Stanice javne sigurnosti. Među beneficijama su i ove: svaka godina provedena u službi priznaje se kao 16 mjeseci staža, dobiva besplatnu službenu odjeću, za penziju se uzima prosjek posljednje godine osobnog dohotka, prilikom bolovanja dobiva pun iznos dohotka itd. Također je važno da će svaki primljeni moći birati mjesto rada, već po želji područje Karlovca ili nekog drugog mjesta na području Hrvatske. Predstavnici Stanice javne sigurnosti iz Karlovca zakazali su za danas zanimljiv sastanak s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, i dijelom nezaposlenih osoba koje kod Zavoda čekaju posao a ispunjavaju uvjete koji se traže natječajem. Razgovarat će se o uvjetima za prijem u ovu službu i mogućnosti zapošljavanja.

Pripremio Tihomir Ivka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest