Gajbe, kante, poruke, boce… – nezakonito uzurpiranje parkirališta?

Gajbe, kante, poruke, boce… – nezakonito uzurpiranje
parkirališta?

Tko kontrolira “protuzakonito uzurpiranje javnih površina – parkirališta kantama i kutijama na kojima često stoje i flomasterom napisane prijetnje ili čak broj registracije vlasnika automobila koji je to mjesto očistio”, pita jedan naš čitatelj koji je jedan od mnogih Karlovčana – suvlasnika zgrade kojeg smetaju gajbe, boce, kante i ostala sredstva na parkirališnim mjestima.

Kako kaže, komunalni redari se brane da moraju nekoga uhvatiti u samom činu da bi mu naplatili 200+50 kn propisane kazne, ali on ima prijedlog koji bi možda bio učinkovitiji.

– Neka komunalni redari sve to smeće lijepo pokupe sa parkirališta pa će red ponovno biti uspostavljen. Ja ne razumijem da netko i dalje, 10 dana nakon snijega, kada su već sva (ili barem 80% parkirališta) očišćena i dalje uzurpira te površine i zove ih “zauzetim”. Uz redovni problem parkiranja jer zgrade nisu bile projektirane za toliki broj automobila, ovaj “kanta-problem” je samo komocija pojedinih vlasnika vozila i opravdanje da mogu imati svoje vlastito parking-mjesto ispred zgrade, piše čitatelj.

Nitko ih ne tjera, dodaje, da snijeg ogule do asfalta, a svatko tko nekuda ide sa autom morao je očistiti mjesto barem toliko da može isparkirati – što znači da se tamo može i uparkirati. Kad netko stavi kantu to mjesto kao da ne postoji, a sve iz opravdanih razloga jer nitko ne želi riskirati štetu na autu kad parkira na “nečije” mjesto.

– Tako bih pohvalio veći dio Grabrika gdje se može više – manje normalno naći mjesto, dok Novi Centar, Luščić, a pogotovo Rakovac (I. Kršnjavog prema pumpi npr.) su najproblematičnija mjesta, piše nam čitatelj i poziva komunalce da riješe problem.

Kako se u drugom mailu nadovezao još jedan čitatelj KAportala, o ovom problemu tražio je mišljenje Komunalnog redarstva i odgovoreno mu je sljedeće: “Člankom 21. Odluke o javnim prometnim površinama (Glasnik Grada Karlovca broj 3/99 i 3/03 ) zabranjeno je zauzimanje javnih prometnih površina kao i svako protupravno korištenje istih od strane fizičkih ili pravnih osoba.  Člankom 40. iste Odluke za vođenje postupka koji se odnosi na protupravno zauzimanje javnih prometnih površina nadležno je Komunalno redarstvo Grada Karlovca.  Predviđena kazna za prekršitelja je 200,00 kuna, propisana istom Odlukom.”

-Zbilja ne bi bilo loše da se malo provozaju po tim mjestima u gradu i jednostavno uklone sve predmete koji se nalaze na javnim površinama a ukoliko im netko prigovori lijepo naplate kaznu istome, dodaje čitatelj koji je priložio i fotografije iz Vrazove ulice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest