Humanost ispred birokracije: Karlovčani u 2012. godini donirali 2.402 doze krvi

Humanost ispred birokracije: Karlovčani u 2012. godini donirali
2.402 doze krvi

Tijekom 2012. godine Karlovčani i Karlovčanke još su jednom pokazali svoju veliku humanost i na planu dragovoljnog darivanja krvi. Rezultati su sjajni unatoč nerazumnoj odluci Ministarstva zdravstva i Zavoda za transfuzijsku medicinu, prema kojoj je ukinuta mogućnost davanja krvi u bolnicama, već se to čini isključivo u organiziranim akcijama u određene dane. Davatelji su nastavili pokazivati humanost i pomagati onima kojima je to najpotrebnije, iako su umjesto ugodnog i udobnog davanja krvi u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima, bili prisiljeni često čekati i po sat-dva u dugačkim redovima.

Nehumanost birokracije ipak nije umanjila humanost građana. Tijekom 2012. godine prikupljene su čak 2.402 doze krvi, pri čemu je odaziv često bio i znatno veći, no pooštreni kriteriji uzrokovali su odbijanje davatelja u čak 346 slučajeva.

Iznimno veseli i kontinuirani porast broja novih davatelja, tijekom prošle godine čak je 312 osoba po prvi puta darovalo krv, a tome svakako pridonose i organizirane akcije za srednjoškolce-maturante, koji daruju krv odmah po ulasku u punoljetnost i tako se uključuju u ovu humanu aktivnost.

Da nema sumnje kako će i ove godine biti polučeni dobri rezultati pokazuju već prve akcije – u ponedjeljak je krv dalo 65 osoba, a u četvrtak i petak na rasporedu su još četiri akcije – dvije namijenjene građanstvu, u prostorijama Crvenog križa u Smičiklasovoj ulici, koje će se održati u četvrtak od 12 do 16 sati i petak od 13 do 17 sati – te dvije posebne za policiju (četvrtak) i vojsku (petak).

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest