Umro general Rade Bulat, narodni heroj i osumnjičenik za ratni zločin

Umro general Rade Bulat, narodni heroj i osumnjičenik za ratni
zločin

Rade Bulat, narodni heroj i partizanski general iz Drugog svjetskog rata, umro je u 93. godini. Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske priopćio je vijest medijima. O svojem članu kažu da je bio istaknuti pripadnik SABA RH i njegova Savjeta antifašista doprinosivši aktivnim radom afirmaciji demokratske i antifašističke Hrvatske. Bulat je rođen 28. kolovoza 1920. godine u Vrginmostu. Tamo je završio osnovnu školu, gimnaziju je pohađao u Sisku, Gradiški i Zagrebu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu.

Član KPJ postao je 1939. godine, a 1953. proglašen je narodnim herojem. Bio je zastupnik u Saboru SR Hrvatske i član CK KPH.

U samostalnoj Hrvatskoj povezivao se s ratnim zločinima počinjenim na ratnim zarobljenicima nakon bitke za Krašić 1943. godine, ali nije za to nikada optužen. Sam je negirao povezanost.

Bio je sveprisutan na komemoracijama i drugim događajima vezanima za Drugi svjetski rat na karlovačkom području. Posljednji ispraćaj Rade Bulata bit će Mirogoju, u Grobnici narodnih heroja, u četvrtak u 13.20 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest