Učenici napravili istraživanje o iseljavanju – kontaktirali školske prijatelje koji su s roditeljima otišli iz Hrvatske

OŠ Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi

Pravi razmjeri demografske katastrofe, koju su proteklih dana aktualizirali podaci o najmanje rođene djece u RH, mogu se tek naslućivati, jer ne postoje egzaktni podaci koliko je građana odselilo u druge zemlje otkako smo uši u EU. Iz raznih parcijalnih istraživanja, procjena stručnaka, pa i medijskih osobnih priča o hrvatskim obiteljima koje su nove živote započeli na zapadu, može se zaključiti da je hrvatsku zapljusnuo najveći val “bijele kuge” ikad.

Portal DugaResa.net pak donosi priču o učenicima Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Dugoj Redsi koji su se u svom odličnom novinarskom istraživanju za školski list “Breza” pozabavili temom iseljavanja, nastojeći odgovoriti na pitanje kako žive njihovi školski prijatelji koji su dugorešku školu zamijenili nekom iz Europske unije zbog roditeljske potrage za poslom.

Donose razgovore s Rokom koji je s bratom i roditeljima odselio u Njemačku, priču o Dinu koji sada živi u Engleskoj, s Matejom koja je u Irskoj, a iz Njemačke se javila i Anamarija. Mladi novinar, sedmaš Mihael, u uvodnom tekstu pita se kako se osjećaju djeca, pita li se njih išta i slažu li se sa svojim roditeljima kada oni odluče odseliti u inozemstvo.

Mateja je u Dugoj Resi išla u treći razred, a nastavila ga je u Irskoj. Kaže da je tamo lakše i da se više zarađuje, ali joj nedostaje njena najbolja prijateljica.

Sedmaš Roko je u Njemačkoj, ima malo problema s jezikom, ali svejedno mu je lakše jer ima manje predmeta, učitelja i obveza, a blizu mu je škola, trening, bazen. Hrvatska mu nedostaje, ali u Njemačkoj za sebe vidi bolju budućnost. Dino kaže da si u Engleskoj možeš svašta priuštiti, pa priča kako su mama i tata otišli u dućan kupiti mlijeko, a vratili se novim televizorom od 106 inča.  Anamarija je od prošle godine u Munchenu, kaže da u njezinoj školi ima mnogo djece iz Hrvatske, BiH i Srbije, te da joj je trebalo tri mjeseca da se privikne na novu okolinu.

Mladi dugoreški novinari u svoju su priču uključili psihologa pitajući ga kako promjena okoline utječe na djecu. – Roditelji su ti koji odlučuju za njih jer im nastoje osigurati bolji i ugodniji život. Bez obzira što su takve odluke teške, treba shvatiti i roditelje, ali i djecu – zaključili su mladi Dugorešani.

DugaResa.net

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest