Pola milijuna Županija daje za političke stranke, pola za ovaj saziv, pola za novi

Pola milijuna Županija daje za političke stranke, pola za ovaj
saziv, pola za novi

Više od pola milijuna kuna iz ovogodišnjeg će županijskog proračuna otići političkim strankama koje imaju svoje predstavnike u Županijskoj skupštini. Za one koji su sada u njoj, strankama će do lipnja “sjesti” 270.000 kuna, dok će ostatak biti raspoređen prema rezultatima predstojećih lokalnih izbora.

Na onima 2009. najviše mjesta u “parlamentu” Karlovačke županije osvojio je HDZ, pa će dobiti i najviše novca – 100.067 kuna za 16 vijećnika. Upola manje, 50.033 kune, sjest će na račun SDP-a za njihovih 8 vijećnika, po 25.325 kuna dobit će HSS i HNS, koji imaju po četvero vijećnika, za svojih troje po 19.148 kuna dobit će HSLS i HSP, a 18.521 kunu HSU, dok će SDSS za dva vijećnika “zaraditi” 12.354 kune.

Svaki vijećnik u Županijskoj skupštini ne “vrijedi” jednako: vijećnica svojoj stranci donosi 103 kune više, odnosno, 1.132 kune. Žene su u ovom slučaju bolje plaćene jer ih je manje: vijećničko mjesto podzastupljenog spola stranci ili nezavisnom članu Skupštine donosi 10 posto veći iznos no što je predviđen po svakom županijskom vijećniku. Dogodi li se čudo na svibanjskim izborima, pa se omjer promijeni, možda i vijećnici budu vrijedili više od svojih kolegica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest