Zbog problema s grijanjem, pučki pravobranitelj od HERA-e i Ministarstva zatražio mišljenje

Zbog problema s grijanjem, pučki pravobranitelj od HERA-e i
Ministarstva zatražio mišljenje

Borba Građanskog pokreta “Neću usluge toplane” mogla bi otići korak dalje nakon dopisa koji je predvodnik Domagoj Švegar jučer dobio od pučkog pravobranitelja, točnije njegovog zamjenika Branka Tinodija.

Naime, temeljem pritužbe, kojom je u studenom 2012. godine Švegar iz Karlovca ukazao na povrede prava korisnika javne usluge toplinarstva, ali i uslijed sve većeg broja pritužbi i sve češćeg iskazivanja različitih oblika javnog nezadovoljstva  građana, kako u slučaju Gradske toplane u Karlovcu, tako i drugih tvrtki u RH, koje obavljaju usluge toplinarstva, pučki pravobranitelj odlučio je intervenirati iako su u Pokretu već i zaboravili da su se i njemu požalili.

Naime, pučki pravobranitelj je odlučio kontaktirati Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) te od njih zahtijeva da “sukladno direktivama koje obvezuju Republiku Hrvatsku (osobito nakon ulaska u EU), daju mišljenje o primjeni općih i posebnih propisa koji su od utjecaja na zaštitu prava  potrošača, s posebnim naglaskom na zaštitu prava vlasništva i prava tajnosti osobnih podataka, koje jamči Ustav RH”.

– Kako bi se u okviru ovlasti navedenih državnih tijela stvorili uvjeti za poduzimanje učinkovitijih mjera na otklanjanju očitih nepravilnosti u  funkcioniranju sustava toplinarskih i drugih javnih usluga, o poduzetom se traži žurna dostava izvješća, najkasnije u roku 30 dana od dostave ovog traženja, piše zamjenik pučkog pravobranitelja, Branko Tinodi. Osim HERA-i i Ministarstvu gospodarstva dopis je proslijeđen i Državnom inspektoratu.

Kako je za KAportal rekao Švegar, ovo je dobar znak za njihova nastojanja da izbore promjene zakonske regulative te kako bi građani mogli sami odlučiti na koji će se način grijati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest