Incrementumovi čelnici pobjegli pred radnicima s primopredaje pilane

Incrementumovi čelnici pobjegli pred radnicima s primopredaje
pilane

Unatoč tome što je Uprava DIP-a Karlovac prošlog tjedna postupila po sudskom rješenju i omogućila predstavnicima zakupoprimca DIP-ove pilane, tvrtke Incrementum, formalni povrat u posjed zakupljene pilane, postupak je prekinut već na samom početku.

Prema riječima Darka Turka, člana Uprave DIP-a, a tako piše i u javnobilježničkom zapisniku, predstavnik Incrementuma Geoffrey-Glen Morgan Häberlin i direktor te tvrtke u Hrvatskoj Ivan Ojdanić krenuli su u pratnji svoje odvjetnice i javnog bilježnika preuzeti objekte pilane. Pošto ih je tamo čekala grupa od 20-tak bivših radnika Incrementuma koje je nakon gašenja proizvodnje i otkaza u Incrementumu natrag preuzeo DIP, Häberlin i Ojdanić smjesta su se okrenuli i krenuli prema izlazu iz DIP-ova kruga, s obrazloženjem da se osjećaju ugroženima i da ne mogu u takvim uvjetima preuzeti objekte pilane i sušare oko kojih je nastao financijsko-poslovni spor s DIP-om.

Nije bilo nikakvih prijetnji od strane radnika, kaže Turk, a potvrđuje to i javnobilježnički zapisnik, već su oni samo željeli od Häberlina i Ojdanića dobiti jasne odgovore na pitanja kad će im isplatiti dugove po osnovi triju neisplaćenih plaća, troškova prijevoza, te otpremnina po osnovi ranije stečenog staža u DIP-u, sukladno ugovoru o prezimanju poslovne cjeline između DIP-a i Incrementuma.

Vidjevši što se događa, član Uprave DIP-a Damir Fistrić pokušao je urazumiti Häberlina i Ojdanića, predloživši da, ako se doista osjećaju nesigurno, nastave primopredaju objekata uz pomoć zaštitara Klemm sicurityja, a kad su to odbili, Fistrić je htio pozvati policiju da ona omogući namjeravani povrat u posjed. Međutim, Incrementumovi predstavnici odbili su i taj prijedlog, pa su pobjegli iz DIP-ova kruga čak i unatoč pozivima svoje odvjetnice da ostanu i dovrše planirani postupak.

Uprava DIP-a slično se očitovala i prema Sudu, uz opasku da je privremena mjera protiv ometanja posjeda kojom je najprije sudac Općinskog suda Predrag Gajšek naredio DIP-u da pusti Incrementum u zakupljene pogone pilane i sušare, u najmanju ruku sumnjiva, pošto je donesena ekspresno, samo na osnovi iskaza Incrementuma, a bez saslušanja članova Uprave DIP-a kao druge strane u sporu. DIP je prije toga, nakon višemjesečnih upozorenja Incrementumu da će raskinuti ugovor o zakupu zbog Incrementumovih ignoriranja obveza plaćanja zakupa i ostalih troškova, što je naraslo na dva milijuna kuna u rujnu, i zatražio od Incrementuma da napusti pogon, koji je ionako već gasio proizvodnju. DIP je potom i raskinuo ugovor, te blokadom pogona htio spriječiti izvoženje zatečene sirovine i opreme radi osiguranja naplate svojih potraživanja.

– Uložili smo žalbu Županijskom sudu zbog takvog pristranog načina sudskog postupanja, i uklonili do daljnjega blokadu pogona. Međutim, nitko se iz Incrementuma nije pojavljivao nekoliko dana, o čemu govori i evidencija nadzorne službe i zaštitara Klemm securityja, nakon pet dana stiglo je od istog suca i rješenje o kazni za DIP i tvrtku kći “Parket 4” od po 100 tisuća kuna, te po 20 tisuća kuna za odgovorne osobe u objema tvrtkama, a sve na osnovi prijave Incrementuma da ih nismo postili u pogon, što je apsolutna laž, rekao je Davor Turk. Kako je dodao, sudac je ne provjeravajući, ekspresno donio rješenje o kaznama, prema kojima bih ja onda bio i dvostruko kažnjen, jer sam bio član uprave i u DIP-u i u “Parketu 4”.

– Žalili smo se i na tu odluku, pa je ovih dana stiglo i rješenje na to sa Županijskog suda, kojim su kazne potvrđene, ali su za poduzeća smanjene na 50 tisuća kuna, a za nas odgovorne osobe na po dvije tisuće kuna! I nakon toga, bez obzira što tek čekamo pravi rasplet situacije, a to je da nam Incrementum plati dug od dva milijuna kuna, te da napusti pogone i vrati nam ih jer niti u njima ima proizvodnju, niti ima osnove za bilo kakvo daljnje važenje ugovora, omogućili smo Incrementumu provedbu sudskog naloga da ih pustimo u sporne objekte, bez obzira što ne znamo što bi oni i s kime dalje tamo uopće išta radili. Međutim, Häberlin i Ojdanić kao da su jedva dočekali da vide radnike kojima su također dužni, pa su kao po unaprijed pripremljenom scenariju, tobože bojeći se za vlastite živote, pobjegli iz DIP-a, kaže Turk.

Paralelno s tim aktivnostima i apsolviranjem “poslovne škole Incrementum”, Uprava DIP-a predala je Poreznoj upravi Prijedlog predstečajne nagodbe, kao načina financijske konsolidacije i pokušaja rješavanja nagomilanih obveza, stvorenih nakon kraha svjetskog tržišta parketa početkom recesije 2008. godine, a izvozno tržište Španjolske, Italije i Njemačke činilo je oko 80 posto DIP-ove realizacije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest