Antifašisti ogorčeni tretmanom, Holjevac i dalje nepoželjan za Dom zdravlja

Antifašisti ogorčeni tretmanom, Holjevac i dalje nepoželjan za Dom
zdravlja

-Na žalost, antifažizam, kojeg slavi cijeli svijet, nije dobrodošao u Karlovcu. Sram me je što živim ovdje, izjavio je Martin Jendrašic, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije na današnjoj pressici u Karlovcu, vjerojatno jednoj od najdužih ikad. Naglasio je da je antifašistički pokret u Hrvatskoj našu zemlju i svrstao na stranu pobjednika u 2. Svjetskom ratu, upozorio na tretman grobnica antifašista na karlovačkim grobljima zbog kojih je “poželio da bude s njima, u smeću”, te podsjetio na slučaj spomen ploče u Babinoj Gori, podignutoj ubijenim polaznicima dočasničke domobranske škole.

– Trebale su tri godine da se dokaže da su ta djeca 1945. ostala živa, odnosno, da Mladen Šomek laže. Još 2009. u karlovačkoj Upravi Hrvatskih šuma, koja je poloču postavila, obećano nam je da će je ukloniti jer ne govori istinu, ali do danas nismo dobili nikakvu obavijest, ispričao je Jendrašic.

Nikakvog odgovora nema i sedam mjeseci nakon što su, po njegovim riječima, Dom zdravlja Karlovac i Zavod za javno zdravstvo upoznali s dopisom ŽDO u kojem stoji da ne vode kazneni postupak protiv Vece Holjevca i nepoznatih osoba. Kaznenu prijavu, podsjetimo, županijske su ustanove navodile kao razlog zbog kojeg ne mogu dati suglasnost na vraćanje spomen ploče Holjevcu i partizanima na “Staru bolnicu” na Dubovcu.

-Od lipnja prošle godine ni glasa, ni A ni B! Ni od Zavoda ni Doma zdravlja, ni Županije, kazao je Jendrašic, pa upitan ima li im što javno poručiti, odgovorio: Nemam ništa!

Da će, pak, pokušati posredovati između antifašista i županijskog čelništva da do rješenja dođe, odgovorio je na novinarsko pitanje dožupan Milenko Rebić, koji je pressicu pratio kao gost.

– Ukoliko bude zahtjeva gospode iz županijskog SABA, voljan sam sudjelovati u razgovorima, izjavio je Rebić.

Da su razgovori nužni, a većina dosadašnjih između ovdašnjih lokalnih čelnika i antifašista, na žalost, s malim rezultatima, primjetio je Mirko Miladinović, predsjednik Udruge antifašista Karlovca.

– Naša je obveza da se sačuva spomenička baština, a na tome je nemoguće raditi! Mi, primjerice, trebamo imati imena svih žrtava kojima bi se napravila spomen kosturnica u Trebinji, a drugima ne trebaju ni dozvole. Volja da se obnovi spomenik u Šetalištu dr. Franje Tuđmana postoji i u Europskoj uniji, od koje smo za to mogli dobiti novac, ali ovdje je nema. Sad pod izlikom da petokraka zvijezda na spomeniku smeta našoj šestokrakoj Zvijezdi, ispričao je Miladinović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest