Zdravstvene ustanove pozitivno poslovale, ali s obvezama od 83 milijuna kn

Zdravstvene ustanove pozitivno poslovale, ali s obvezama od 83
milijuna kn

I dok će dugove karlovačke Opće bolnice sanirati država koju su županijski vijećnici odlučili pozvati u pomoć, ostale zdravstvene ustanove u Karlovačkoj županiji za opstanak će se boriti same. Neke su i do sad u tome bile više, neke manje uspješne jer, primjerice, Opća bolnica Ogulin, premda je 2012. završila u plusu, i dalje ima više od sedam milijuna kuna obveza, a Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa 2,3 milijuna kuna. Iz obje su poručili da na vrijeme podmiruju svoje obveze i da nema potrebe za sanacijom dugovanja.

I ostale zdravstvene ustanove takvog su stava, nadaju se da će svoje obveze podmirivati u zakonskim rokovima kao i do sada, premda u Županiji napominju da su uvjeti poslovanja zdravstvenih ustanova u ovoj godini neizvjesni. To stoga jer su proračuni bolničkih ustanova smanjivani, mijenjaju se uvjeti ugovaranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, očekuju veći izdaci za zaposlene zbog odredbi kolektivnog ugovora, porast cijene energenata, hrane, lijekova…

Kako će im biti u ovoj godini, tek će se vidjeti, ali prošlu je od 14 zdravstvenih ustanova, među kojima i Opća bolnica Karlovac, njih devet završilo u plusu. Na žalost, pri tom su im ukupne dospjele obveze iznosile 83,7 milijuna kuna, od čega se većina odnosi na karlovačku Bolnicu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest