Filmska kolumna: Umri muški – Dobar dan za umiranje (subota, 21h)

John doznaje da mu je sin uhapšen u Moskvi i prvi put odluči svladati strah od putovanja u inozemstvo te kupuje kartu za međunarodni let. Iako misli da mu je sin ovisnik u problemima, u Moskvi se ispostavlja da Jack nije nikakav huligan, nego tajni operativac CIA-e, čiji je zadatak spriječiti pljačku nuklearnog naoružanja i osloboditi ruskog političkog zatvorenika Komarova iz zatvora. Komarov posjeduje inkriminirajući dosje jednog od vodećih ljudi u Rusiji, inače svojeg bivšeg suradnika, Čagarina. U sve je upleten Černobil, nuklearno naoružanje i bespilotne letjelice te dolazi do uništavanja Moskve. Jack i John će se zajednički sukobiti sa desetinama zlih terorista željnih novog svjetskog poretka. S ruskom mafijom za petama, u želji za izbjegavanjem stvarnog rata, otac i sin McClane otkrivaju kako ih njihove suprotne metode čine nezaustavljivim herojima i savršenim tandemom u borbi protiv zlikovaca.

Iako se radnja odvija u Moskvi, film je sniman je u Beogradu i Budimpešti. Producent Tim Rotman dodaje: “Nekoliko scena se odvija i u New Yorku. Uglavnom, John  McClane odlazi u Rusiju i u tehničkom smislu tada sve ode kvragu. U jednoj od scena, on kaže ‘Dobar je dan da se umre muški’”. Sina glumi Jai Courtney, zvijezda serije “Spartak”. U Moskvi se nije snimalo jer su Budimpešta i Beograd ponudili jeftinije uvjete rada, a prilično zapaženu ulogu ima mladi srpski glumac Radivoje Bukvić.

AKCIJA

Nagađa se da je upravo i zbog Willisovih godina angažirana nova glumačka generacija kako bi film privukao i mlađu publiku. Redatelj John Moore (Iza neprijateljskih linija, Max Payne) ostvario je karijeru režiranjem akcijskih filmova, te će i ovaj film ponuditi ono po čemu se serijal najviše pamti – mnogo pogibeljnih situacija u kojima će McClane jedva ostati živ. Kako to znamo? Po tome što je Willis najavio da će uskoro početi snimati “šesticu”.

John McClane oduševljava svojim ”uličnim znanjem” i humorom, ali i akcijskim scenama. John Moore sam je izjavio: ”Bruce je postavio standard prije 25 godina filmom Umri muški, skačući sa zgrada kroz staklo i to zapravo. Osjećali smo se dužnima nastaviti na tom tragu i snimati realistične scene koje nude maksimalnu akciju, a ujedno su i zabavne.”

Nevjerojatni specijalni efekti uz realno prikazane akcijske scene u slowmotionu, dosta krupnih kadrova kojima se naglašavaju emocije likova te mačoistički McClaneovi ispadi i nabijanje adrenalina podsjećaju na legendarna izdanja osamdesetih. Film je sigurno i hommage tom vremenskom razdoblju.

ISPLATIVA FRANŠIZA

Film je premijeru doživio u Aziji, a podvizi Johna McClanea pogotovo su obožavani u Hong Kongu i Južnoj Koreji. Dopredsjednik Foxa Jim Gianopulos na proslavi je McClanea nazvao nevjerojatnom kombinacijom običnog čovjeka i Supermana.

U najnoviji nastavak serijala uloženo je 125 milijuna dolara, a Umri muški se do sada pokazao kao isplativa franšiza. Naime, budžet za prvi nastavak bio je ”samo” 28 milijuna dolara, a zaradio je čak 140 milijuna. Četvrti dio snimljen je 2007. Budžet do sada snimljenih filmova iznosio je 298 milijuna, a zaradili su 1,13 milijarde dolara. Ovo je prvi film sniman pomoću nove zvučne tehnologije ”Dolby Atmos Surround Mixing”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest