Mladi Karlovčani boravili u Walesu – izrađivali Open Street mape i doživjeli “kaos” na 10 cm snijega

Članovi karlovačke udruge Carpe Diem posjetili su nedavno Wales u sklopu partnerstva s organizacijom Creation Development Trust iz grada Blaengarwa, a s ciljem da izrade turističke mape grada Karlovca i Garw Valleya. Slijedi zgodan “putopis” o tome kako je protekao boravak u Walesu:

“Čovjek koji želi napustiti grad u kojem živi nije sretan”, rekao je jedan češki spisatelj i imao, prema većini ljudi, pravo. No, napusti li grad u kojem živi nakratko, nauči li nešto izbivajući iz svoga grada i poželi li to znanje iskoristiti kako bi mu dao svoj doprinos, uistinu je sretan čovjek. Jesu li kratka putovanja sraz dvaju ili više mentaliteta i kultura? Je li nam potreban dulji boravak u stranoj zemlji kako bismo se priviknuli na drugačije i neobično?

Transnacionalne inicijative mladih dokazuju da riječ sraz u nekim slučajevima nema negativno značenje, već poprima nove obrise – širi horizonte, opskrbljuje novim znanjima i vještinama, omogućuje stjecanje novih iskustava. Vraća osmijeh na lice i donosi vedrinu u rodno mjesto po svome završetku. Tako je bilo i sa sudionicima inicijative Mapping Lab iz karlovačkog Carpe Diema, koji su odlučili u partnerstvu sa organizacijom Creation Development Trust (Blaengarw, Wales, UK) pokrenuti izradu turističke mape grada Karlovca i Garw Valleyja s ciljem promocije turizma i prepoznavanja tih gradova kao turističkih destinacija.

Tijekom inicijative mladi su se educirali za OpenStreetMap (slobodna karta) – za dopunu podataka putem snimanja GPS uređajem te unošenje podataka u OpenStreetMap. Zadatak sudionika bio je istražiti sve potencijalne lokacije i događanja u svojim sredinama koji su zanimljivi i namijenjeni mladima te ih uz pomoć sustava USE-IT-EUROPE uobličiti u atraktivnu turističku mapu koja će biti distribuirana po Hrvatskoj, Walesu te dvadesetak gradova u Europi. Inicijativu, koja se provodi od 1. svibnja 2012. godine do 30. travnja 2013. godine, financira Europska komisija kroz program Mladi na djelu (podakcija 1.2. – Transnacionalne inicijative mladih). Posjet partnerskoj organizaciji Creation Development Trust organiziran je s ciljem edukacije njihovih sudionika o OpenStreetMap sustavu, razmjene iskustava pri provedbi aktivnosti, boljeg upoznavanja s mladim sudionicima inicijative, interkulturalnog učenjenja te nastavka suradnje na novim projektima.

Unatoč gustom snijegu i zakrčenim prometnicama, skupina mladih iz Carpe Diema u sklopu je spomenute inicijative 14. siječnja otputovala u Wales, sa sobom noseći sedam osmijeha i puno dobre volje. Osmijesi nisu iščeznuli, niti volja splasnula ni kad su obaviješteni da će nekoliko sati morati pričekati na zagrebačkom aerodromu kako bi krenuli prema Londonu. Ipak, čak ni rezervirane autobusne karte od Londona do Cardiffa nisu propale, već su uspješno zamijenjene drugima po dolasku u srce Engleske.

Sutradan smo nastavili s radom. Srijeda je bila rezervirana za nastavak edukacije o izradi turističkih karata, a sudionici inicijative već su počeli razmišljati o tome koje će lokacije upisati u turističke mape svojih gradova. Nakon ručka smo pošli u razgledavanje lokalne osnovne škole. U ovoj je školi, premda je javna, naglasak stavljen na radioničko i vršnjačko učenje. Učenici su odjeveni u školske uniforme, potiče se njihova kreativnost, odlazak na studijska putovanja, sudjelovanje u raznim projektima. Za vrijeme našeg posjeta učenici su prvoga razreda učili zemljopis metodom dramske improvizacije. U skupinama su dobili zadatak odglumiti da se nalaze u turističkoj agenciji i ugovaraju putovanje na željenu destinaciju. Nakon kratke stanke ponovno smo pošli u Workmen’s Hall. Nastavili smo s radionicom i dogovorili se s mladim Velšanima da ćemo sutra na terenu upisivati lokacije uz pomoć GPS uređaja i zemljopisnih karata.

Došao je i četvrtak. Sudionici su mogli u praksi isprobati kako se izrađuje turistička karta. Podijelili smo se u skupine tako da je u svakoj skupini bilo po dva sudionika iz Carpe Diema i po dva sudionika iz Creation Development Trusta. Dio je ekipe lokacije upisivao uz pomoć GPS uređaja, a dio na papir. Kasnije smo upisane lokacije prenosili na računalo. Večer je bila posebno zanimljiva. Sa svojim domaćinima pripremili smo interkulturalnu večer. Bilo je tu svega – tipične hrvatske i velške hrane i pića, predavanja o kulturnim i prirodnim znamenitostima dviju država te njihovim posebnostima, plesa, glazbe pa i hrvatsko-velških karaoke dueta. Posljednji dan boravka u Walesu proveli smo radno. Budući da je snijeg sve više padao, neke su prometnice bile zatvorene, pa i one koje spajaju Bridgend i Blaengarw. Zanimljivo, a nama pomalo i smiješno, palo je svega desetak centimetara snijega. Lokalne vijesti obavještavale su o velikoj smrzotini, najavljivale posebne mjere opreza, većina je trgovina bilo zatvoreno, a neki su Velšani uza sve to hodali u kratkim hlačama i natikačama. Mi smo se smrzavali, na društvenim mrežama pregledavali fotografije Karlovca zatrpanog jednim metrom snijega i nismo znali tko je tu lud, a tko normalan.

Nasmijavši se do suza, shvatili smo to kao kulturnu razliku, jer zaista nije uobičajeno da u Walesu pada snijeg. Jedan nam je mladić pak nošenje kratkih hlača za vrijeme niskih temperatura opravdao velškom snagom i izdržljivošću. S dijelom ekipe iz Blaengarwa ipak smo se uspjeli naći na pola puta, u Bridgendu, i završiti edukaciju. Prepustili smo im da sami odluče koje će lokacije upisati na svoju turističku mapu za mlade i koje će zanimljivosti svoga kraja istaknuti. Zahvalili smo im na gostoprimstvu i dogovorili suradnju u budućnosti. Možda Velšani već ove godine doputuju u Karlovac. Tko zna što će se njima ovdje činiti neobičnim i čemu će se oni smijati!

Sutradan smo krenuli prema Londonu jer naše putovanje još nije bilo gotovo. Imali smo zadovoljstvo sastati se s ekipom iz OpenStreetMapa u jednom od poznatih londonskih pubova. Naše je druženje potrajalo do kasnog poslijepodneva. Na putu prema mjestu sastanka imali smo priliku baciti oko na poznate londonske atrakcije. Nedjelja je bila dan za povratak. Televizija i radio obavještavali su da su neki londonski aerodromi zatvoreni zbog magle, kiše i snijega. Srećom, naš je let kasnio samo dva sata te smo uvečer sretno sletjeli na zagrebački aerodrom. Na putu do Karlovca prepričavali smo svoje doživljaje, a smijeha u autobusu unatoč umoru nije nedostajalo.

Dojmovi se sliježu još i sad, a svi se sudionici inicijative slažu da će im odlazak u Wales ostati u sjećanju kao jedno predivno iskustvo. Upoznali su mnogo mladih ljudi, od njih naučili nešto o velškoj kulturi, gastronomiji, nacionalnim posebnostima, ali i iskusili međuvršnjačko učenje u pravom smislu tih dviju riječi. Inicijativa mladih iz Carpe Diema i Creation Development Trusta traje još dva mjeseca, a krajem travnja očekuje se promocija turističke karte za mlade grada Karlovca. Nadamo se da će taj produkt njihova rada privući još više mladih turista u Karlovac i da će se barem ljeti u našem gradu moći čuti mnogi strani jezici, ali i glasno smijanje stranaca zbog nečega što je nama Karlovčanima normalno, a njima sasvim neobično.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest