Bosanski magazin i bastion Svetog Josipa postaju primjer obnove i očuvanja Zvijezde

U kaosu studija, okruglih stolova i nerada kad je u pitanju povijesna karlovačka jezgra, jedan se primjer izdvaja već sada kao idealan pokazatelj svih mogućnosti koje Karlovac ima kada je u pitanju očuvanje i obnova Zvijezde – riječ je o obnovi Bosanskog magazina i bastiona Svetog Josipa, jedinog očuvanog bastiona karlovačke Zvijezde.

Na inicijativu udruge Eko Pan, uz golemu potporu Gradskog muzeja Karlovac i Turističke zajednice grada Karlovca, ali i iznimno važnu podršku Ministarstva kulture, Nacionalne, ali i Međunarodne udruge za fortifikacije, proteklog ljeta održan je veliki međunarodni volonterski kamp, tijekom kojeg su mladi iz cijele Europe i Kanade uređivali prostor oko i u samom Bosanskom magazinu, smještenom na glavnoj osi bastiona sv. Josipa.

U turbulentnoj hrvatskoj i karlovačkoj povijesti, sa stoljećima stranih vladara i, počesto, neadekvatnih i nezainteresiranih domaćih vlasti, bastion sv. Josipa imao je, čudno ali istinito, sreću da je kontinuirano, praktično od izgradnje tvrđave, bio pod vojnom upravom, a javnosti nije bio dozvoljen pristup. Za razliku od civilnih uprava, vojska, naime, nije narušavala izgled bastiona.

Sam Bosanski magazin, pak, izgrađen je 1850. godine i u skoroj budućnosti trebao bi postati iznimno potrebna muzejska studijska čuvaonica, ali s pristupom javnosti, odnosno svojevrsna druga zgrada Gradskog muzeja Karlovac. Do magazina i bastiona sv. Josipa dolazi se Haulikovom ulicom, okrenut je prema Korani, a pri izgradnji tvrđave imenovan je Koruškim, dok ime zaštitnika grada Karlovca i domovine nosi od 1752. godine.

Iznimna podrška javnosti, ali i nadležnih institucija u željenoj obnovi svakako je od velike važnosti, ali jasno je kako prepreku i ovog puta mogu predstavljati financijska sredstva. No, jedinstvena podrška mogla bi i morala dati rezultate – za ovu godinu planira se izrada projektne dokumentacije, a Grad Karlovac od države je zatražio sufinanciranje aktivnosti na obnovi bastiona, za što će svakako velikog saveznika imati u Ministarstvu kulture koje je pružilo zaista vrijednu logističku, ali i konkretnu podršku pri volonterskom kampu.

Nesumnjivo su značajni i međunarodni projekti, prije svega nazočnost Saveza nacionalnih udruga za fortifikacije (IFC) i Nacionalne udruge za fortifikacije (NUF), čija je zainteresiranost za spašavanje karlovačkih vrijednosti golema, pa je Karlovac bio i domaćin godišnjeg skupa IFC-a uz goste iz Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske, Švicarske, Velike Britanije i SAD-a, a susreti su obuhvatili i studijsko razgledanje Zvijezde i bitnih lokaliteta.

Pritom je zanimljivo spomenuti da bez obzira na naše opravdano nezadovoljstvo stanjem Zvijezde, Karlovac ima bitnu komparativnu prednost jer je izgled, a time i vrijednost povijesne tvrđave, iznimno malo narušen. Kako postoje brojni primjeri gradova koji su sjajno sačuvali svoje jezgre, i u koje se Karlovac treba ugledati u narednim potezima, isto tako nažalost, postoji velik broj gradova koji su imali jednako vrijedne povijesne jezgre, ali su ih nekontroliranom gradnjom vjerojatno nepovratno izgubili.

Uz IFC i NUF, korisno će svakako biti i članstvo u Europskoj mreži utvrđenih idealnih gradova – Karlovac je jedan od osnivača ove mreže, koju čine još Slavonski Brod i Ston u Hrvatskoj, Zamošć i Kostrzyn na Odri u Poljskoj, Duagavpils (Latvija), Jaromer (Češka), Palmanova (Italija) i Alba Iuliu (Rumunjska).

Dakako, vrijedi na kraju istaknuti i potporu civilnih udruga i udruga mladih. Uz ogromno zalaganje Eko Pana, projekt su na svoj način, organizacijom besplatnog rock koncerta za volontere, podržali i Studio 8 kroz projekt KAbina, a neizostavni dio priče o Bosanskom magazinu i bastionu sv. Josipa su i Dubovački streličari. Upravo oni došli su na ideju o zanimljivom i vrijednom načinu promocije projekta obnove – odnosno prikazu bitke s turskim osvajačima na bastionu.

KAportal.hr

*više o Bosanskom magazinu i bastionu sv. Josipa pročitajte u posljednjem broju muzejskog časopisa “Glas” iz pera Igora Čuliga

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest