Naprijed Karlovac gradonačelniku: Nizinska pruga napravit će prometni kaos i ugroziti vodocrpilišta

Iako je aktualna Vlada RH odustala od gradnje nizinske pruge Zagreb – Rijeka, odnosno opredijelila se za modernizaciju postojeće, koalicija Naprijed Karlovac očito promišlja dublje u budućnost kad su ovaj problem iznijeli i u svom predizbornom programu za predstojeće lokalne izbore. Podsjetimo, oporbeni HDZ i dalje se zalaže za ovaj, više milijardi vrijedan projekt.

Stoga se kandidat za gradonačelnika koalicije Davor Petračić otvorenim pismom obratio svom protukandidatu i aktualnom gradonačelniku Damiru Jeliću te mu predočio ovaj problem. Kako piše, pošto još uvijek nisu u prilici komunicirati u Gradskom vijeću, a “kako se radi o značajnom projektu pred skorom realizacijom, vrlo važnom za dobrobit građana Karlovca i njegove okolice, valja djelovati odmah”.

– Uvidom u trasu nizinske pruge koju projektiraju poljski projektanti, zamijetili smo niz nepravilnosti, neprincipijelnosti i neracionalnosti koje značajno utječu na razvojne mogućnosti grada i čine stratešku pogrešku koja onemogućava njegov normalni razvoj u budućnosti te može ugroziti i njegov opstanak, kaže Petračić. Predlaže da se trasa brze pruge predviđena kroz središnji dio grada (Mekušanski lug, Mostanjsko polje i Logorište) izmakne za tri kilometra.

– Umjesto da se trasa vodi izmaknuta i time nevidljiva na tlu kroz usjeke i nasipe, nju se projektira na višestruko skupljem, visokom i dugačkom vijaduktu (sličan drežničkom) u vrlo vrijednom gradskom pejsažu koji je u našim prostornim planovima označen kao značajan i vrijedan prirodni krajobraz, a čini i područje ekološke mreže, dodaje Petračić.

Umjesto dva mosta na izmaknutoj trasi, sada je u planu izgradnja tri mosta, kaže, što je odraz neracionalnosti cijeloga projekta jer su most i vijadukt višestruko skuplji od pruge vođene u razini terena. Nadalje, dodaje da se umjesto manje zakrivljenosti trase, ona iz nepoznatih razloga jače zakrivljuje da bi bespotrebno prolazila kroz vrijedan i zaštićen dio gradskog zemljišta, koji onda iz mjesta ugodnog za život i rekreaciju pretvoren u prometni kaos.

– Najgore od svega je ugrožavanje vodocrpilišta, jer se trasa pruge približava na samo jedan kilometar udaljenosti od najbližih bunara koji su plitki i povezani s tokom rijeke Korane pa je utjecaj mogućeg onečišćenja skoro momentalan i bez mogućnosti uspješne sanacije onečišćenja prije onečišćenja izvorišta. Time je ugrožen i naš opstanak u ovome gradu, jer je zdrava i čista pitka voda osnovni uvjet života njegovih stanovnika, zaključuje Petračić u nadi da će gradonačelnik razmotriti ovaj prijedlog te brzo djelovati.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest