Braniteljske udruge i HDZ osudili izjave premijera Milanovića, bez komentara na izjavu Ruže Tomašić

Koordinacija braniteljskih udruga Karlovačke županije danas je, simboličnim okupljanjem na prostoru muzeja Domovinskog rata na Turnju, reagirala na izjavu premijera Vlade RH Zorana Milanovića u kojoj je, usporedivši Hrvatsku s Finskom, rekao da “Finska nije imala građanski” rat.

Kako je kazao predsjednik Koordinacije Mario Mateša, takva izjava onda valjda znači da premijer misli da je Hrvatska bila u građanskom ratu, a ne da je napadnuta od srpskog, odnosno četničkog agresora. Izjavu premijera osudio je i Odbor za branitelje Županijske organizacije HDZ-a iz kojeg su novinarima i poslali pozive za ovaj skup, odnosno tiskovnu konferenciju.

– Oštro osuđujemo neprimjerenu i skandaloznu izjavu premijera Zorana Milanovića na jučerašnjoj sjednici GO SDP-a da se u Hrvatskoj vodio građanski rat. To je teška uvreda za hrvatske branitelje, a posebno za prognane i ubijene hrvatske branitelje, kao i sve koji vole i cijene svoju hrvatsku domovinu.

– Očito je da za premijera Milanovića ništa ne znači 15 tisuća poginulih i nekoliko desetaka tisuća ranjenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da ih na taj krajnje neprimjeren i ponižavajući način omalovažava i vrijeđa, poručili su iz Odbora za branitelje HDZ-a uz poziv ministru branitelja Predragu Matiću Fredu da se ogradi od izjava premijera.

Zanimljivo, Mateša nije želio komentirati izjave predsjednice HSP-a Ante Starčević Ruže Tomašić koja je izjavila da Hrvatska pripada Hrvatima a da su svi ostali u njoj – gosti, odnosno propustio je odgovoriti na pitanje je li ta izjava po njemu korektna.

– Radi se o političkoj opciji, pa nije na meni da komentiram političku opciju s obzirom da je Ruža Tomašić predsjednica HSP-a Ante Starčević, rekao je Mateša na novinarsko pitanje. Na podsjetnik da je njezina stranka u koaliciji s HDZ-om, Mateša je samo dodao kako je HDZ s hrvatskim braniteljima stvarao državu te da se od njega i očekuje da stane u obranu Domovinskog rata.

Nakon tiskovne konferencije, predstavnici braniteljskih udruga odali su počast poginulim braniteljima kod spomenika na Turnju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest