Do kraja 2013. godine Karlovac potpuno razminiran, preostalo još puno posla u ostatku županije

Do kraja 2013. godine korištenjem sredstava iz IPA fonda na području Grada Karlovca trebalo bi biti razminirano preostalih 4,7 četvornih kilometara prostora i tako bi Karlovac postao kompletno očišćen od mina.

Veliki posao se, međutim, nastavlja u ostalim dijelovima Karlovačke županije. Kako je rečeno danas na sastanku predstavnika ITF-a i Karlovačke županije koji je oplemenjen potpisivanjem novog donatorskog ugovora, preostalo je 67 četvornih kilometara minski – sumnjivog prostora i 21 četvorni kilometar miniranog područja u čak 12 jedinica lokalne samouprave.

ITF i Karlovačka županija udružili su sredstva od po 350 tisuća kuna tako da se s ukupno 700 tisuća mogu nastaviti brojni projekti razminiranja. Direktor ITF-a Dorijan Maršič najavio je odlazak ove organizacije iz Hrvatske. Naime, s otvaranjem novih kriznih žarišta ali i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatska više nije toliko interesantna donatorima tako da i ITF zatvara svoj ured.

Maršič je kazao da ipak to nije definitivan odlazak iz Hrvatske, jer će ITF i dalje lobirati među donatorima dok se god i zadnji kvadrat Hrvatske ne razminira.

– Do sada je u Karlovačka županija uložila četiri milijuna kuna vlastitih sredstava u razminiranje. To su međunarodna zajednica i donatori prepoznali, rekao je župan Ivan Vučić. Da je Karlovačka županija među prvim jedinicama lokalne samouprave gdje se uvidjelo da i sami mogu pomoći, potvrdio je i direktor ITF-a dok je posebna pohvala jer ITF, napominje, radi u 13 država.

Kolika je i dalje opasnost dovoljno govore crne brojke o stradalim osobama. Samo u Karlovačkoj županiji od rata je zabilježeno 182 minska incidenta sa 264 stradalih osoba. Od toga je čak 60 izgubilo život.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest