U Franjevačkom samostanu otvorena iznimno vrijedna izložba o biskupu Dobrili

Povodom 200. obljetnice rođenja Jurja Dobrile, u Franjevačkom samostanu danas je svečano otvorena iznimno vrijedna izložba o životu i radu tog poznatog hrvatskog biskupa, preporoditelja i dobročinitelja.

Izložba je postavljena u suradnji Državnih arhiva u Pazinu i Karlovcu, a na inicijativu povjesničara pazinskog arhiva, prof. Marcusa Leidecka, koji je ujedno i začetnik ideje o postavu, na kojem se intezivno radi od 2009. godine.

Svećenik, biskup, političar, književnik, veliki borac za vjerski, kulturni i gospodarski napredak istarskih Hrvata, Juraj Dobrila, na ovoj je izložbi osobito dobro prikazan svojim pisanim radom, što privatnim korespondencijama, što iznimno vrijednim aktivnostima, poput osnivanja narodnih čitaonica na hrvatskom jeziku i vrijednih djela – Dobrila je 1854. objavio molitvenik “Otče budi volja Tvoja” na hrvatskom jeziku koji postaje početnica hrvatskog jezika za Hrvate u Istri, a 1870. pokreće i prve hrvatske novine u Istri – “Naša sloga”.

Postav izložbe sastoji se od dosad neobjavljenog arhivskog gradiva, Dobrilinih rukopisa, a podijeljen je u deset cjelina koje odražavaju važna razdoblja njegova života i rada, među kojima, dakako, i razdoblje njegova školovanja u karlovačkoj Gimnaziji.

– U spomen na ovog istinski velikog čovjeka, koji je Gimnaziju pohađao od 1824. do 1830. godine, u našoj školi od 2004. godine stoji spomen-ploča, a ja sam uvjeren da Gimnaziju i danas pohađaju neki budući preporoditelji – naglasio je ravnatelj Gimnazije Karlovac, Damir Mandić.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Damir Jelić, uz riječi kako nam nadahnuti ljudi poput biskupa Jurja Dobrile i danas moraju poslužiti kao svjetionik kojim ćemo se voditi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest