HDZ Vojnića optužuje lokalnu vlast za diskriminaciju, kršenje zakona i podizanje međunacionalnih tenzija

Općinska organizacija HDZ-a u Vojniću požalila se na, kako tvrde, “kršenje zakona i otvorenu nacionalnu diskriminaciju manjinskog hrvatskog naroda, te podizanje međunacionalnih tenzija i potpaljivanje mržnje”.

Ove ozbiljne optužbe na račun vlasti u ovoj Općini, predsjednik lokalnog HDZ-a Nebojša Andrić iznio je u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti…

“Člankom 41a Zakona o lokalnoj i područnoj jedinici (NN br.33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, i 19/13) u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, pripadnici hrvatskog naroda imaju pravo na zastupljenost u izvršnom tijelu pod uvjetima kako je to propisano za nacionalne manjine.

U jedinicama u kojima se bira zamjenik općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina ili iz reda hrvatskog naroda, broj zamjenika povećava se za jednoga.

Člankom 117. Zakona o lokalnim izborima propisano je da se pripadnicima hrvatskog naroda jamči pravo na zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i pravo na zastupljenost u predstavničkom tijelu jedinice u kojoj pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

Budući da je Zakon jasan i nedvosmislen, vijećnici HDZ-e su na prethodne dvije sjednice Općinskog vijeća općine Vojnić tražili da se ova odredba ugradi u Statut općine Vojnić, kako su to već uradile susjedne općine (Gvozd, Krnjak).

U ponedjeljak smo dobili poziv za sjednicu Općinskog vijeća zakazanu za četvrtak 28.03. u 12h sa prijedlogom za izmjene Statuta općine Vojnić u kojem je izostavljeno pravo na zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda, a da apsurd bude veći jamči se pravo za zamjenike načelnika iz reda srpske nacionalne manjine (koji su većina u Vojniću) i bošnjačke nacionalne manjine (kojih nema niti 6%).

Kako je Zakon iznad Statuta općine, izborno povjerenstvo mora raspisati izbore za zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda, ali i za ova druga dva ako takvu odluku donese Općinsko vijeće. U ovom slučaju općina Vojnić imati će načelnika i četiri zamjenika načelnika, koji sami odlučuju hoće li biti profesionalci ili volonteri (uz debelu naknadu). Ovo je još jedan presedan vladajuće SDP garniture u Vojniću koja je na početku mandata otpustila tri djelatnika Hrvata pod izgovorom štednje, da bi za tri vijećnika (predsjednika i dva potpredsjednika vijeća) utrošila 850.000 kn za ovaj mandat.

Plašimo se da se ovdje ne radi samo o svjesnom kršenju gore navedenih Zakona i otvorenoj nacionalnoj diskriminaciji manjinskog hrvatskog naroda, nego i o podizanju međunacionalnih tenzija i potpaljivanju mržnje, a sve u svrhu odbijanja građana Vojnića srpske nacionalne manjine da glasuju za HDZ koji je u Vojniću jedina jaka opcija koja radi za dobrobit cijele zajednice”, stoji u priopćenju HDZ-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest