Projekt Aleje hrvatskih branitelja – prostor nekadašnjeg kampa na Rakovcu postaje spomen park

Pošavši od prvotne ideje o uređenje drvoreda po uzoru na Marmontovu aleju, kojim bi se odala počast poginulim i umrlim pripadnicima satnije “Rebels”, te uvidjeviši da se radi o prevelikom zalogaju za tu relativno malu braniteljsku skupinu, inicijatori te ideje uključili su u realizaciju svog prijedloga i Udrugu 6. Topničko-raketnog diviziona Karlovac, te sami predložili da bi se zajedničkim uređenjem današnjeg prostora Dalmatinskog prolaza stvorila Aleja hrvatskih branitelja.

Kako su na današnjem skupu pripadnika Udruge pripadnika 6. trd Karlovac 202 TRBR PZO OS RH i Udruge veterana satnije “Rebels” u osnivanju istaknuli inicijatori ideje Nikola Alić i Emil Črne, prostor između nastavka Brze ceste i Korane, na prostoru nekadašnjega autokampa odabran je stoga što je prostor u vlasništvu Grada Karlovca, i u drugom dijelu Republike Hrvatske, ali i zbog simboličnog značaja, pošto je upravo taj prostor bio prva linija obrane Grada Karlovca.

Upoznavši sa smislom svog prijedloga donositelje odluka na više razina u Gradu, od gradonačelnika Damira Jelića do Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Karlovca, koji je na kraju izdao i dozvolu za uređenje Aleje hrvatskih branitelja, inicijatori su u izradi financijskog plana zamislili da svaka od planirane 42 postrojbe, odnosno njihovih udruga-sljednica, isfinancira s 300-tinjak kuna sadnju svog stabla u sklopu buduće Aleje, a uz sadnicu izradit će se i temelji i betonske piramide s nazivom svake od postrojbi uključenih u obranu Karlovca, kao podsjetnik na taj najjednostavniji početni način fizičke obrane od mogućih tenkovskih prodora u Karlovac.

Predviđena je i mogućnost uključenja osnovnih škola u donacijsku akciju u sklopu programa škole u prirodi, a od branitelja bi dobili opsežna saznanja o važnosti obrambenih aktivnosti Grada Karlovca tijekom Domovinskog rata.

Za razliku od dijela odobrenog prostora u vlasništvu Grada, koji je uredno održavan, onaj u vlasništvu RH totalno je zapušten i njegovu uređenju sudjelovat će pripadnici braniteljskih udruga, očekuje se i pomoć Hrvatskih voda, gradskih komunalnih tvrtki Zelenila i Čistoće, a svoju pomoć ponudila je i ekološka udruga “Pan” predvođena Denisom Frančiškovićem. Odabir vrste stabala branitelji će prepustiti stručnjacima Šumarskog instituta iz Jastrebarskoga.

Popunjenjem predviđenog prostora Aleje hrvatskih branitelja, u nastavku prostora planira se uređenje Aleje hrvatskih brigada, u spomen i čast i onih hrvatskih brigada i postrojbi koje nisu direktno bile uključene u neposrednu obranu Karlovca, ali su i te kako bile značajna u obrani Republike Hrvatske.

Što zbog proljetnih pogodnih agrotehničkih rokova za sadnju sadnica drveća, što zbog predizbornih aktivnosti, očekuje se ubrzana dinamika oko uređenja prostora i provedbe ove ideje. Realizacijom ove braniteljske zamisli, rekli su Alić i Črne, uspostavio bi se i kvalitetan i edukativan pješački put koji bi povezao spomenik hrvatskim braniteljima ispred zgrade Suda s Muzejem Domovinskog rata na Turnju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest