Termoelektrana na Ilovcu donosi jeftinije grijanje Karlovčanima? Jelić očekuje desetak posto niže cijene

foto ilustracija

Karlovčani, oni koji se griju na Gradsku toplanu, mogli bi imati 10-ak posto jeftinije grijanje zaživi li planirana suradnja ove gradske tvrtke i buduće termoelektrane na Ilovcu.

Najavio je to gradonačelnik Damir Jelić (HDZ), odgovarajući na vijećničko pitanje Mihovila Stanišića (HKS) do kud se stiglo s projektom energane na Ilovcu, kontaktira li investitor s Gradskom toplanom i započinje li gradnju najavljenu još za prošlogodišnji prosinac.

Jelić je odgovorio da je tvrtka dobila građevinsku dozvolu i da u ovom trenutku, obzirom da je riječ o jednom od prvih takvih projekata u Hrvatskoj, postoje neka proceduralna pitanja na koja treba odgovarati.

– Jer ljudi kao da prolaze kroz prtinu u snijegu i prvi probijaju neke stvari jer nema iskustva. Toplana je u tjednom kontaktu s investitorom gdje se komunicira o omogućnosti otkupa energije. Tu nastaje problem po pitanju cijene, a to je ono što je nama najinteresantnije. Regulira je HERA tako da taj sustav dvosmjernog pregovaranja između investitora i Toplane ne može uroditi plodom jer mora sudjelovati i treći, HERA, a ona tu nije imala iskustva jer takav projekt u Hrvatskoj nije još zaživio. Nije problematično, ide se sporijim tokom, ali doći će se do zaključka. Bitno je da se Toplana brine da ne bi sebe dovela u neugodnu pozicju, kazao je Jelić.

Dodao je kako se u zadnje vrijeme vodi rasprava o geotermalnim izvorima i mogućnostima koje oni nude.

– Ne ulazeći u to hoće li Grad biti investitor ili koristiti ih samo, jasna smjernica je Toplani da se otkup od termoelektrane ne može vezati ugovorom na 14 godina jer možda postoji mogućnost da kroz geotermalne izvore zaživi drugi projekt. Idemo smjerom da Toplana otkupljuje najjeftiniju energiju na tržištu, što znači da se ne bi “tukla” ta dva projekta.

Nitko nas ne tjera da idemo u taj projekt ako ne vidimo da je afirmativan po cijeni za građane. Oprezni smo, čitav sustav pratimo, i geotermalne izvore iako nemaju dozvolu kao termoelektrana. Nadamo se da će cijena biti desetak posto za građane jeftinija, pod uvjetom da taj projekt zaživi. On je trenutno u zadnjoj fazi, zatvaranja financijske konstrukcije. Ako banke žele pratiti taj projekt, ne bi smjelo biti više problema, rekao je Jelić, napomenuvši da bi spoj termoelektrane na sustav vrelovoda išao o trošku investitora, odnosno, Grad i Gradska toplana ne bi imali izdataka.

– Ovaj projekt je afirmativan, nadam se da će zaživjeti i ono što me još više veseli: nadam se da će biti kompatibilan geotermalnim izvorima iako ja to kao gradonačelnik neću dočekati, zaključio je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest