Dok se prodavao Hotel Central, bivši suvlasnici se tužakali – Grad Karlovac od Korane d. d. izgubio milijunski sudski spor

Gotovo dvije godine prošlo je otkako je Jozo Kaleb preuzeo poslovni udio Korane d.d. u Hotelu Central na javnoj dražbi za 1,205 milijuna kuna, a prije dva tjedna gradski vijećnici digli su ruke za prodaju istom poduzetniku udio Grada Karlovca vrijedan 1,763 milijuna kuna.

Javnosti je manje poznato da je paralelno s ovim kupoprodajama Grad vodio postupak sa svojim bivšim partnerom u Centralu, potražujući na Trgovačkom sudu u Zagrebu od Korane d.d. više od milijun kuna, računajući da će budući kupac njihovog udjela u Centralu taj iznos uplatiti Gradu.

Grad Karlovac izgubio spor

No, to se neće dogoditi, jer je prije par tjedana na Trgovačkom sudu u Zagrebu Grad izgubio taj spor, te će još imati za platiti troškove postupka od tridesetak tisuća kuna.

Grad je kao vjerovnik u stečajnom postupku dao prijavu svoje tražbine, koja mu je djelomično priznata, a za osporeni dio u iznosu od 1,075 milijuna upućen je u parnicu. U tužbi navodi da je s tuženikom (Koranom) 1999. godine sklopio ugovor o osnivnaju trgovačkog društva Central, a kao temeljni ulog unio tražbine prema poduzećima u vlasništvu Grada u iznosu od 737.200 kuna. Radilo se tu o dugovanjima prema Toplani, Čistoći, Inkasatoru i drugim poduzećima koje je Grad od njih preuzeo, pa ih pretopio u suvlasnički udio u Centralu. Osim toga, Grad je kao temeljni ulog unio i vlastita potraživanja za neplaćenu komunalnu naknadu, a do milijunske svote došli su tako što su na sve iznose obračunali kamate.

Potraživanja već odavno u zastari

Korana d.d. kao tuženik je u odgovoru na tužbu osporavala u cijelosti zahtjev jer “tužitelj (Grad Karlovac) kao osnivač trećeg društva (Central) potražuje isplatu svog temeljnog uloga od tuženika (Korana) kao drugog člana i osnivača društva Central, pa stavlja prigovor nedostatka aktivne legitimacije tužitelja”.

– Unosom prava u novoosnovano društvo, pravo na naplatu tužitelj je prenio na novoosnovano društvo koje je jedino moglo tražiti naplatu unesenih prava od osobe čija su potraživanja ustupljena, konkretno od tuženika – protuargumentirali su gradsku tužbu odvjetnici Korane d.d., a to tumačenje prihvatio je i sud.

No, čak i da je sud u ovom postupku bio naklonjen Gradu, svejedno se ne bi naplatio, jer su sva njegova potraživanja dobrano u zastari.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest