Finska tehnologija za jeftinije grijanje u Karlovcu – projekt već pripremljen, pitanje jedino tko će sve to platiti?

Druga faza je gradnja termoelektrane – toplane na već za to predviđenoj lokaciji na Drežniku. Tu tek treba riješavati imovinsko – pravne odnose, koji nisu posve jasni niti s prvom fazom s obzirom da je postrojenje Gradske toplane u vlasništvu Karlovačke banke, a koje bi trebalo biti otkupljeno novim kreditom. Ova je investicija dugoročno rješenje za grijanje u Karlovcu i kako je kazao gradonačelnik Damir Jelić, ostaje otvorena jer je iz Hrvatskih šuma došla potvrda da bi se mogle osigurati dovoljne količine energenata – sječke koja je definitivno najjeftinija. Ovaj projekt košta oko 30 milijuna eura a ušteda bi bila gotovo dva milijuna eura godišnje što bi dovelo i smanjenje cijene grijanja građanima za oko 25 posto godišnje. Osim proizvodnje električne energije, postrojenje bi po finskoj tehnologiji zagrijavalo i vodu za kućanstva što bi donijelo i uštede struje za zagrijavanje vode.

Jedino pitanje na koje danas novinari nisu dobili odgovor je i o ono najbitnije. Tko će sve to platiti?

– Godina dana rada je iza nas i ovime bi se mogao riješiti najveći problem u gradu Karlovcu, problem grijanja. Ovo je ozbiljan projekt, jedinstven u Hrvatskoj i sad nema zapreka da donesemo odluku o njegovom provođenju, rekao je Jelić te dodao da će to ipak morati rješavati novi saziv Gradskog vijeća. Kako je rekao, nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa je raspisivanje međunarodnog natječaja prema uvjetima Europske unije. Na novinarski upit ima li zainteresiranih, rekao je da ima i to itekako.

Hoće li ambiciozan plan gradskih vlasti u rješavanju problema Gradske toplane uspjeti, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju potrebno je napraviti korak dalje jer Gradska toplana ulaskom u Europsku uniju na ovaj način više neće moći opstati jer prodaje toplinsku energiju jeftinije nego što košta njezina proizvodnja. Također, rečeno je da je cijena plina u okruženju veća, te da će ulaskom u EU ovaj energent sigurno poskupiti. To za građane znači još veća cijena grijanja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest