Otvoreno pismo dr. sc. Davora Bajsa: Objasnite plan investicija i smanjenja troškova grijanja u Karlovcu

Davor Bajs, aktivist inicijative “Stop korupciji” i Građanskog pokreta “Neću usluge toplane” danas je gradonačelniku Damiru Jeliću, predsjedniku NO Gradske toplane Stjepanu Mrežaru i direktoru Gradske toplane Inoslavu Latkoviću uputio otvoreno pismo u kojem traži pojašnjenje plana i investicijskih ulaganja koji je prije par dana predstavljen u gradskoj upravi. Podsjetimo, Bajs je doktor znanosti iz područja energetike zaposlen u Institutu “Hrvoje Požar” pa se u pismu obraća i kao predstavnik struke, dok zbog velikog interesa javnosti za ovu temu, pismo prenosimo u cijelosti…

Ovim Vam se putem obraćam kako bi Vas zamolio za detaljnija objašnjenja Vaše najave o smanjenju troškova centralnog grijanja u Karlovcu zahvaljujući investicijama u prilagodbu postrojenja toplane za korištenje peleta i izgradnju TE-TO na Drežniku koja bi koristila sječku. Podsjećam da tvrdite kako će ove investicije zajedno s ugradnjom razdjelnika topline i kalorimetara donesti uštedu od 60 % u odnosu na postojeće račune koje plaćaju korisnici toplane u Karlovcu. To tvrdite preko letaka koje ste podijelili korisnicima, preko naslovnice lokalnog tjednika i kroz ostale medije. Obraćam Vam se javno jer smatram kako je Vaš odgovor u interesu 25 tisuća stanovnika grada priključenih na toplanu, a ne samo u mojem interesu, pa je vjerujem i Vama drago što imate priliku javno dati daljnja objašnjenja.

Zanima me sljedeće:

1. Postoje li studije izvodljivosti i idejni projekti za obje investicije, koji bi jedini mogli dati procjenu tehničke izvodljivosti ovih investicija kao i njihove ekonomske opravdanosti? Budući da ne vjerujem da bi Vi bili tako neozbiljni da informirate javnost o planiranim uštedama a da to nije potkrijepljeno adekvatnim analizama kažite mi kako mislite dopremiti do toplane potrebne količine od oko 20 000 tona peleta/godišnje, odnosno 40 000 tona sječke/godišnje do lokacije TE-TO? Ako uzmemo u obzir da značajnije količine peleta i sječke nećete moći skladištiti, a ne smiju biti na otvorenom jer im se zbog snijega, kiše i vlage značajno smanjuje ogrjevna moć, jeste li uzeli u obzir trošak transporta od oko 6 šlepera dnevno za pelete, odnosno oko 12 šlepera dnevno za sječku, kroz svih 150 dana koliko otprilike traje ogrjevna sezona?

2. Da li ste u procjenu ušteda uzeli u obzir investicije od 4,5 milijuna eura za pelete (34,2 milijuna kuna), odnosno 30 milijuna eura za TE-TO na sječku (228 milijuna kuna)? Pod pretpostavkom da bi se iste financirale kreditom na 10 godina uz kamatnu stopu od 2,5 %, godišnje bi trebalo izdvojiti oko 4,4 milijuna kn za postrojenje na pelete, odnosno oko 29,2 milijuna kn za TE-TO? S obzirom da najavljujete realizaciju oba projekta, ne znači li to da se godišnje uštede neće mjeriti u nekoliko milijuna kuna preko očekivanog smanjenja troškova goriva, već će doći do ekstremno visokog dodatnog troška kojeg korisnici toplane u Karlovcu sasvim sigurno nemaju od kud platiti?

3. Kažete da ima zainteresiranih investitora u izgradnju TE-TO? Budući da znate kako se na djelatnosti toplinarstva više ne može ostvariti značajniji profit, a na proizvodnji električne energije se može puno više zaraditi izgradnjom vjetroelektrana (pitajte kolege iz grada i NO Gradske toplane, suvlasnike dvije energetske tvrtke, gospodu Pakšeca i Tominova), molim Vas kakve ste to neupućene investitore našli i gdje?

4. Molim Vas, od kud mislite nabavljati takve količine peleta i sječke? Sasvim sigurno znate gdje se takve količine mogu proizvesti, pa i Hrvatske šume tvrde da ima dovoljno za pouzdanu i neprekidnu opskrbu kako tvrdite. Budući da troškovi transporta istih značajno ovise o mjestu njihove proizvodnje/prikupljanja, naravno da ste u studijama izvodljivosti ukalkulirali sve to u trošak, te i na temelju toga došli do 60 % ušteda.

5. Molim Vas, izgaranjem peleta (manje) i sječke (više) dolazi do stvaranja značajnijih količina nesagorjelog drvnog otpada (sječke) odnosno pepela (pelete). Gdje su Vam projektanti predložili odlagati taj otpad, kako i po kojoj cijeni? I to bi trebalo ukalkulirati u ukupne troškove zajedno s transportom tog otpada prije nego što tvrdite da će grijanje pojeftiniti za 60 %.

To bi za sad bilo sve što me zanima, siguran sam da Vam neće biti teško organizirati još jednu tiskovnu konferenciju kako bi stanovnicima grada dali dodatna pojašnjenja. Vjerujem da su ti stanovnici prilično financijski iscrpljeni nakon ove zime zahvaljujući toplaninim računima, poneki se vjerojatno osjećaju kao utopljenici, a Vi sasvim sigurno znate da je davanje lažnih obećanja odnosno nepostojeće slamke spasa utopljeniku veliki grijeh. Mene osobno ti odgovori zanimaju ne samo kao korisnika toplane već i kao energetičara, jer me moje znanje iz energetike nikako ne može dovesti do smislenih odgovora na ova pitanja.

Dr. sc. Davor Bajs, Karlovac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest