Karlovac 8. na Forbesovoj listi, po prvi puta ocjenjivani i gradonačelnici – Magdiću čista jedinica

U nekim kategorijama koje su, pak, izrazito činjeničnog tipa, Karlovac stoji dobro ali ujedno ukazuje na katastrofalnu situaciju u Hrvatskoj. Primjerice, u kategoriji rast/pad broja zaposlenih Karlovac je na izvrsnom 10. mjestu od 127 hrvatskih gradova – iako bilježi pad od 6,2% zaposlenih u odnosu na 2007. godinu. No, samo sedam gradova bilježi rast, a na ljestvici od 20 izdvojenih gradova na 20. mjestu je Varaždin s ogromnim padom zaposlenosti od 15% – kakvi su postoci za one koji se nalaze na dnu ljestvice od 127 gradova zastrašujuće je i pomišljati.

Također, iako smo skloni često kritizirati pretjerana zapošljavanja u gradskoj upravi, očito je riječ o stvari koja je velika svehrvatska boljka. Karlovac zaključuje ljestvicu objavljenih rezultata na 20. mjestu s udjelom rashoda za zaposlene od 25,7%.

Po prvi puta, a pred lokalne izbore, Forbes je u sedam kategorija ocjenjivao i uspješnost gradonačelnika i župana hrvatskih gradova i županija u periodu od 2009. do 2013. Gradonačelnici gradova Karlovačke županije ne stoje baš bajno. Ocjene su u rasponu od 1 do 10, a vrlo dobru osmicu dobio je jedino župan Ivan Vučić. To, dakako, ukazuje na određena pozitivna kretanja u Karlovačkoj županiji, no ne treba smetnuti s uma da je ukupna situacija i dalje loša. Iako pomaci jesu vidljivi, pa je na objavljenoj ljestvici ekonomske aktivnosti Karlovačka županija s vrlo visokom stopom nezaposlenosti od 24% na podjeli 13.  i 14. mjesta od 20 županija – ipak, donedavno je bila pretposljednja.

Od gradonačelnika najbolje je prošla prva dama Ozlja Biserka Vranić s ocjenom 6. Slijede Damir Jelić s ocjenom 5 i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović koji je dobio ocjenu 4. Jedva jedvice samo dno je izbjegao čelni čovjek Duge Rese Ivan Baršić kojem Forbes na osnovu statističkih pokazatelja daje ocjenu 2.

Nikola Magdić iz Ogulina, pak, jedan je od samo tri gradonačelnika od 127 hrvatskih gradova, koji je dobio čistu jedinicu. Uz njega, tom neslavnom titulom mogu se pohvaliti samo još prvi ljudi Vrbovskog i Krka.

Inače, spomenimo i kako je po Forbesovom izboru najbolji grad za život i poslovanje trenutačno Poreč, ispred Svete Nedelje i Zagreba. Karlovac je, rekosmo, na vrlo dobrom osmom mjestu, a ljestvicu Top 20 gradova zaključuju Križevci. Plasman gradova od 20. do 127. mjesta nažalost nije objavljen pa ne znamo kako stoje ostali gradovi Karlovačke županije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest