SDP traži ostavku dogradonačelnice Marine Kolaković – njoj to ne pada na pamet, kaže da je “čista”

Marina Kolaković

Najmanje što bi dogradonačelnica Marina Kolaković trebala napraviti je dati ostavku! Ne danas ili sutra, nego je to još jučer trebala napraviti! Nadamo se da ima još toliko moralnosti jer bez obzira je li ovaj slučaj kazneno djelo ili nije, u politici postoji moralna odgovornost. Građani nas biraju, moramo biti moralni i odgovorni prema njima i nekaa bude svjesna da u ovom trenutku mora dati ostavku, poručila je s današnje pressice, posvećene najnovijoj aferi u karlovačkoj gradskoj vlasti, SDP-ova Marina Novaković Matanić.

Sukob interesa?

Podsjetila je da je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća SDP otvorio temu o potencijalnom sukobu interesa dogradonačelnice Marine Kolaković, odnosno, vijećničkim pitanjem o možebitnim dugovima tvrtke vezane uz nju ili nekoga od njene obitelje prema Gradu Karlovcu.

Ispostavilo se da je Eurotrade, u kojem je suvlasnica i dalje dogradonačelnica Marina Kolaković, a direktor od 2011. bio njezin suprug, dužna Gradu za komunalnu naknadu 58 tisuća kuna, duguje i nekim gradskim tvrtkama, dok je Jutarnji list nakon toga otkrio i da je ta ista tvrtka istovremeno uspješno poslovala s gradskim i županijskim ustanovama i institucijama, ugovarajući višemilijunske poslove.

Dobivanje poslova

– Riječ je o mnogim ustanovama koje su u vlasništvu Grada Karlovca, pa se, kao i svi građani, pitam da li je njezin utjecaj dogradonačelnice imao veze s tim da se dobivaju ti poslovi? Riječ je o Dječjem vrtiću, osnovnim školama, Domu na Baniji, Centru za rehabilitaciju u Jaškovu, Bolnici u Dugoj Resi. To je ono za što imamo saznanja, što ne znači da nema još ustanova i institucija u kojima su dobivali natječaje. Također, ne možemo se se ne zapitati kako su se mogli javljati za poslove javne nabave kada za to morate donijeti potvrdu Porezne uprave da nemate nikakvih dugovanja prema državi? Na sjednici Vijeća dogradonačelnica je rekla da tvrtka ima dugove prema Gradu, ali i državi, napomenula je Novaković Matanić.

I dok su zamjenici gradonačelnika SDP-ovci uputili javni poziv da podnese ostavku na tu dužnost, gradonačelnika Damira Jelića su pozvali da napravi analizu tko sve od gradskih dužnosnika i direktora gradskih tvrtki, institucija i ustanova ima udjele ili je vlasnik u tvrtkama koje surađuju s gradskim poduzećima i ustanovama.

Revizija poslova s Gradom

– Jer smatramo da ovo nije izoliran slučaj i da ih vjerojatno u gradu ima još. Kako je napravljena revizija diploma, vrijeme je i da napravimo ovakvu detaljnu analizu, da vidimo tko dobiva poslove u Karlovcu jer na natječaje se više-manje javljaju iste firme i dobivaju poslove, što ne otvara iste mogućnosti ostalim poduzetnicima da se razvijaju na pošten način, rekla je Novaković Matanić.

Upitana hoće li SDP prijaviti ovaj slučaj Povjerenstvu sa spriječavanje sukoba interesa, kazala je da hoće, ali da je slučaj poznat iz medija zbog čega očekuju da će reagirati institucije države.

Za SDP-ovo traženje ostavke, smatra pak prozvana dogradonačelnica Marina Kolaković – koju su novinari “zaskočili” ispred Gradske uprave – nema niti jednog razloga bilo kakve vrste. Odgovarajući na novinarska pitanja, kazala je da Eurotrade nije poslovao s Gradom, a da poslovanje s ustanovama kojima je Grad osnivač nije obuhvaćeno Zakonom o spriječavanju sukoba interesa i “tu sukoba interesa nema”.

Ne vidi u cijelom ovom slučaju ni postojanje svoje moralne odgovornosti.

Moralna odgovornost

– Što se tiče moje moralne odgovornosti, ja sam doista čista. Ako bude potrebno i bilo koje tijelo koje se time bavi bude našlo za potrebu da se to provjeri, bit će vrlo jasno vidljivo da sam ja što se ovoga tiče potpuno čista, da nije bilo nikakvog pogodovanja tvrtki Eurotrade. Bit će to vidljivo iz prometa tvrtke prema gradskim ustanovama, da je taj promet od 2009. godine znatno padao što pokazuje činjenicu da nije bilo niakvog pogodovanja, tvrtka je samostalno radila na tržištu, borila se na onaj način kako se tvrtke na tržištu i bore za poslove.

Ne vidim doista nikakav razlog, dapače, smatram da je ovo vrlo dobro da se vidi da tamo gdje je i politika – ja sam u suvlasništvu, ne i u pravu donošenja odluka vezana uz tu tvrtku – da nitko nije izuzet od onoga što mu se treba dogoditi i da nema nikakvih prednosti, dakle nije bilo prednosti niti kod dobivanja poslova, a isto tako ni da se povuče ova zakonska mogućnost naplate od strane Grada. Mislim da je to i dobar primjer da trebamo doista biti svi jednaki pred zakonom i na tržištu, izjavila je Kolaković.

Sugerirala podmirivanje duga

Upitana je li pokušala utjecati na to da Eurotrade podmiri svoja dugovanja prema Gradu, kazala je da 2009. godine ne sudjeluje u radu tvrtke i nije donosila odluke, a da i jest, jedna je od četvero suvlasnika, pa se njena odluka ne bi primjenjivala. No, u nefomalnom dijelu pokušala je na to utjecati.

– Svakako, potpuno svjesna loših političkih konotacije i ovakve situacije za mene, naravno da je moja sugestija bila, nikako odluka, da se podmire prvenstveno dugovanja prema Gradu i gradskim tvrtkama. Prema gradskim tvrtkama se to uspjelo napraviti, ali prema Gradu, nažalost, ne, kazala je Kolaković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest