Tribina o nezavisnoj kulturi u javnim prostorima – stigli i gotovo svi kandidati za gradonačelnika

, vodila se zanimljiva rasprava u kojoj su sudjelovali i političari pa je bilo i nabrajanja grijeha aktualne vlasti ali i konkretnih prijedloga o budućnosti nekad kultnog okupljališta.

– Nezavisna kulturna scena daje velik doprinos ukupnoj kulturnoj slici grada Karlovca no da i dalje postoji potreba za prostorom koji će objediniti sve postojeće inicijative.  Mala Scena ne može zadovoljiti sve potrebe koje Grad u potpunosti razumije i želi zajedno s udrugama riješiti, smatra pročelnica Andreja Navijalić.

HSP-ov kandidat za gradonačelnika Marinko Marinović otvoreno je, piše Planet, objavio kako bi cijeli Hrvatski dom dao na upravljanje i vođenje nezavisnoj kulturnoj sceni dok je SDP-ov Josip Benčić spomenuo i propalu šansu da Grad za mali novac otkupi kino Edison koji bi također mogao postati centar nezavisne kulturne scene.

– Upoznat sam s problemima alternativne kulturne scene, mladim ljudima je jako teško iskazati svoje stavove, želje i namjere. Nakon što se prostor da udrugama na nezavisnoj kulturnoj sceni Grad treba financijski podržavati tu ustanovu ali ne smije zadirati u programsku strategiju, kaže Marinović.

Nezavisni Davor Petračić zamjerio je uređenje Male scene za potrebe izbora, te izrazio je zabrinutost zbog više tehničkih propusta u izvedbi uređenja.  U više navrata postavljena su pitanja sredstava, isplativosti i samofinanciranja. Prisutnima je predstavljen projekt KA-operativa mreže udruga u nezavisnoj kultura, kao i Deklaracija o namjeri podržavanja i razvijanja nezavisne kulturne scene u Karlovcu. Deklaracija je i podijeljena prisutnima koji su pozvani da se javno očituju idućih desetak dana sa svojim mišljenjim i prijedlozima te se sukladno izrečenom na tribini i slože s navedenim mjerama.

Sljedeći korak je uređenje kompletne zgrade Hrvatskog doma, rješavanje pravnih pitanja oko ugovora o koncesiji te pronalaženje modela upravljanja oko čega mora postojati politički koncenzus. Prostor se mora početi puniti sadržajima, biti otvoren kreativnosti, a kultura mora biti dostupna svima, zaključak je skupa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest