Osvrt na izborne rezultate u Karlovcu: Najveći gubitnik izbora SDP, nagrađena lista Naprijed Karlovac, HDZ profesorski

Bez obzira kome pripadaju vaše političke simpatije, rezultati izbora za karlovačko Gradsko vijeće jednostavno su – očekivani. U manje polariziranoj zemlji vjerojatno bi neka od četiri liste koje su se vrtjele oko praga dobila nešto više glasova, a nauštrb toga manje bi dobili i HDZ i SDP, no u legalno, ali gotovo nasilno nametnutom dualnom hrvatskom političkom sustavu svaki je pomak bitan. Tako je, uz velike pobjednike – HDZ, mali pobjednik ovih izbora koalicija “Naprijed Karlovac”, koja je stvorena gotovo neposredno pred izbore, pomalo i ad hoc, ali je vrlo pozitivnim pristupom i brojnim idejama uspjela privući birače i preći izborni prag. Njihova očekivanja bila su i veća, no nikako ne bi smjeli biti nezadovoljni rezultatom. Pritom se mora uzeti u obzir da su prepoznatljivi isključivo u središtu grada i tu su očito privukli znatan broj birača, koji su im u ukupnom zbroju donijeli mjesto u vijeću. Mogu li i žele li ostati relevantna politička snaga, koja će na sljedećim lokalnim izborima biti još ozbiljniji faktor – ovisi o njima samima i djelovanju u naredne četiri godine.

SDP je, zasluženo, najveći gubitnik izbora. Za to postoje dva razloga. Kao prvo, očiti trend u cijeloj državi, jer SDP je i ukupno najveći gubitnik izbora – očito vlada veliko nezadovoljstvom državnom vlasti. Kao drugo, puno bitnije kada je u pitanju karlovački ogranak – njihova predizborna kampanja bila je upravo tragična. Glavninu komunikacije s javnošću (ne samo na predizbornim skupovima već i na internetskim forumima i društvenim mrežama) temeljili su na vrijeđanju glavnog suparnika, a na momente i, valjda nesvjesno, svih onih koji razmišljaju drugačije. Posljednja poruka SDP-a biračima bila je “glasajte za nas ili živite u besperspektivnosti i neimaštini”, što je očito dobar dio javnosti doživio kao bezobraznu prijetnju prije nego motivaciju da izađu na izbore i daju glas ovoj stranci. Za nadati se kako će početke prihvatljivog političkog promišljanja i djelovanja pokazati korektnom čestitkom pobjednicima. Ne prvi puta, predizborna kampanja karlovačkog SDP-a zaslužila je biti školski primjer budućim političarima kako se ne ponašati u predizbornoj kampanji.

HDZ je izbore odradio “profesorski”. U ovom kontekstu posve je nebitno koliko stvarnih, a koliko izmišljenih afera stoji iza ove stranke – kada je političko djelovanje u pitanju za gotovo sve ostale su bili učitelji. Imali su vrlo korektnu i pristojnu predizbornu kampanju, kao i svaka vladajuća stranka u predizborno vrijeme zatrpali su javnost novim radovima i projektima (što je, dakako, mnogima opravdano bilo iritantno, no u dijelu javnosti će uvijek polučiti rezultate). Uspjeli su prebroditi čak i golemu kriznu situaciju s Gradskom Toplanom, dijelom i zbog ne uvijek promišljene strategije onih najogorčenijih tom situacijom, koji su im davali “poene” bezbrojnim tužbama za koje su kasnije u pravilu stizali odgovori “tužbe odbačene”. Iako to njihovi protivnici nisu bili u stanju shvatiti, afera “lažnih diploma” zapravo ih je kod mnogih istaknula kao pozitivnu struju, jer Karlovac je svoje “lažnjake” očistio, a tu hrabrost još nije imao niti jedan grad. Činjenicu da one koji su oštetili gradski proračun nisu i tužili, primjetili su samo laburisti.

Laburisti, pak, slično kao SDP, svoju su kampanju orijentirali na kritiziranje HDZ-a. Ponekad i vrlo grubo i time su privukli otprilike onoliko glasača koliko na takve poruke reagira – taman da pređu izborni prag.

Sasvim blizu izbornog praga ostali su umirovljenici i HSP. Pravaštvo u Hrvatskoj poprilično je uzdrmalo i gotovo uništilo 20-godišnje vjerno koaliranje sa HDZ-om kada god zatreba, i razumljivo je da šira javnost još uvijek nema povjerenja u to da ovaj novi HSP, kako tvrde njegovi čelnici, nema te nakane. I na njima je da to dokažu u budućnosti, a imat će jedno mjesto u Županijskoj skupštini pa će i to biti prigoda.

Na samom dnu SP koji premali dio javnosti percipira kao političku stranku, što ih ne bi trebalo spriječiti da nastave svoje civilno djelovanje.

Na kraju, tu je čak 56% građana koji na izbore nisu izašli. O tome bi trebali razmisliti svi, čak i HDZ, iako njemu ta situacija, dakako, odgovara. Riječ je uglavnom o onima koji nisu zadovoljni vladajućima, ali ih niti oporba baš ničim nije privukla. Tu leži ključ njihovog novog poraza, jer zamisao da se one koji na izbore ne planiraju izaći može privući mračnjaštvom i negativom je pravo malo političko samoubojstvo – a to su rezultati i pokazali. To su shvatili jedino u nezavisnoj koaliciji “Naprijed Karlovac” i zato su, unatoč kratkom vremenu i potpunoj neprepoznatljivosti izvan strogog centra grada, uspjeli polučiti pristojan rezultat.

U zaključku, rezultati sasvim očekivani. Iz neutralne perspektive, a u skladu s onim kako su se ponašali u predizbornoj kampanji, velika šteta (zanemarimo za hrvatsku situaciju utopističke zamisli) da HDZ nije dobio mjesto u vijeću manje, a “Naprijed Karlovac” mjesto više, jer bi tada situacija u Gradskom vijeću bila daleko zanimljivija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest