Završena Speleološka škola – 16 novih karlovačkih speleologa za 16. rođendan škole

Speleološko društvo Karlovac postalo je bogatije za 16 novih članova. U subotu je, naime, održana zadnja terenska vježba 16. speleološke škole u Kojinoj jami, na brdu Mašvina kod Slunja. Ovu jamu  inače istražuju članovi Speleološkog društva Karlovac, za sada je dosegnuta dubina od 178 metara i trenutno je najdublji poznati objekt na području Korduna. Polaznici škole se nisu spuštali na samo dno, ali zbog konfiguracije objekta nije im nedostajalo prepreka, a ljepote podzemlje, starost objekta i bogatstvo špiljskog nakita  nikog nije ostavila ravnodušnim.

Potom je održan ispit koji su uspješno svladali svi polaznici pa je tako, donekle prigodno, uz 16. speleološku školu, diplome s nazivom “Speleološki pripravnik” dobilo ravno 16 novih članova i članica, koji su ujedno postali i punopravni članovi Speleološkog društva Karlovac.

Speleološka škola trajala je pet tjedana i u tom periodu održano je 10 predavanja i pet terenskih vježbi – Jama Gvozdenica kod Krnjaka, vježbe na stijeni kod Ozlja i Slunja, jama Mandelaja kod Oštarija, Jama pod Debelom glavom kod Slunja i Kojina jama kod Slunja. Ovogodišnju spelološku školu vodio je instruktor speleologije Boris Bukovčak, a cjelokupni program škole izveden je po planu i programu Hrvatskog speleološkog saveza.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest