Zajednica bošnjačke nac. manjine u KŽ proslavila 10. godina rada, na sljedećim manjinskim izborima Karlovac dobiva i Vijeće

Jedan od bitnih zadataka u radu Zajednice bio je ažuriranje popisa Bošnjaka. Naime, dosta Bošnjaka još uvijek se izjašnjavalo kao Muslimani, iako vjera ne može određivati nacionalnu pripadnost.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj rekao je da je po zadnjem popisu stanovništva broj Bošnjaka  povećan za 52 posto, sa 20.750 na 31.500. Povećanje se dogodilo i u Gradu Karlovcu tako da će na sljedećim manjinskim izborima Karlovčani, pripadnici bošnjačke manjine imati pravo birati i svoje Vijeće a ne samo predstavnika.

– U zadnjih dvadeset godina uspjeli smo očuvati i zaštititi nacionalni identitet i prava Bošnjaka iako je bilo dosta prepreka među kojima su i bile i osobne ambicije pojedinaca, rekao je Berberović dodavši kako je i dalje glavni cilj poboljšavati položaj Bošnjaka u okviru zakonskih mogućnosti.

Program u Zorin domu obuhvatio je i nastup kulturno – umjetničkih društava iz Maljevca, Velike Kladuše i Zagreba, dok je otvorena i izložba fotografija Alije Akšamije, poznatog foto kroničara 20. stoljeća i autora slavne fotografije Ive Andrića u Višegradu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest